foto: AP/Scanpix
Cilvēku priekšā vilcienā Filadelfijā izvarota sieviete. Pasažieri noskatījās, bet neko nedarīja
"SEPTA" pārstāvji medijiem demonstrē ārkārtas zvana pogas, kas uzstādītas, lai pasažieri varētu ātri izsaukt policiju
Pasaulē
2021. gada 19. oktobris, 11:36

Cilvēku priekšā vilcienā Filadelfijā izvarota sieviete. Pasažieri noskatījās, bet neko nedarīja

Jauns.lv

Filadelfijas pilsētu ASV satricinājis noziegums, kas pastrādāts sabiedriskajā transportā pagājušās trešdienas vakarā. Kāds varmāka tranzīta vilcienā sācis uzmākties sievietei, galu galā viņu izvarojot. Pārējie pasažieri notikušo redzējuši, bet neviens nav iejaucies, raksta ārvalstu mediji.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Varmāka centies pieskarties sievietei, kura viņu vairākkārt atgrūdusi. Pēc tam vīrietis nogrūdis savu upuri zemē, saplēsis viņas drēbes un seksuāli uzmācies. Medijs "globalnews.ca" norāda, ka kopumā vīrietis sievietei uzmācies pat ilgāk nekā 40 minūšu, kuru laikā vilciens paspējis piestāt vairāk nekā 10 pieturās.

Pensilvānijas dienvidaustrumu transporta pārvalde "SEPTA" paziņojusi, ka videonovērošanas kamerās redzamais liecina, ka citi pasažieri redzējuši uzbrukumu, bet nav iejaukušies vai zvanījuši policijai.

"Vilcienā bija arī citi cilvēki, kuri bija liecinieki šausminošajām darbībām, un, iespējams, tās tiktu apturētas ātrāk, ja kāds pasažieris piezvanītu uz 911," norāda "SEPTA".

Par notikušo likumsargiem, pat īsti neizprotot situāciju, paziņojis kāds "SEPTA" darbinieks, kurš piepeši iekāpis vilcienā. Policija ieradusies trīs minūšu laikā un aizturējusi uzbrucēju.

Policijai par notikušo informācijas nav daudz, lai gan vilcienā esot bijuši cilvēki ar telefoniem rokās kuri, iespējams, uzbrukumu pat filmējuši. Policija šo iespējamo faktu šobrīd izmeklē. Arī pret viņiem ir iespējams izvirzīt apsūdzības, bet par to lems Delavēras apgabala prokuratūra.

foto: AP/Scanpix
"SEPTA" pārstāve runā ar medijiem

"Ikvienam, kurš atradās šajā vilcienā, ir jāieskatās spogulī un jāpajautā, kāpēc viņš neiejaucās un neko nedarīja," pirmdien CNN sacīja Augšdārbijas policijas priekšnieks Timotijs Bernhards. "Viņi visi varēja apvienot spēkus un kaut ko izdarīt."

Uzbrucējs ar cietušo nav bijis pazīstams

Aizdomās turamais identificēts kā 35 gadus vecais Fistons M. Ngojs, kurš pagājušajā ceturtdienā apsūdzēts izvarošanā, seksuālā vardarbībā un citos saistītos uzbrukumos, liecina tiesas dokumenti.

Videnovērošanas kamerās fiksēts, kā viņš vilcienā iekāpj plkst. 21.15. Apmēram minūti pēc iekāpšanas Ngojs apsēdies blakus sievietei. Video redzams, kā sieviete vairākas reizes Ngoju atgrūž, līdz plkst. 21.52 viņš sāk raut viņai nost bikses.

Ap to laiku vilcienā iekāpis "SEPTA" darbinieks, kurš, nojaušot, ka kaut kas nav kārtībā, izsauca likumsargus. Policija steigusies uz nākamo vilciena pieturu un ap plkst. 22.00 aizturējusi uzbrucēju, bet cietusī nogādāta slimnīcā.

Šobrīd uzbrucējs atrodas Delavēras apgabala cietumā. Pirmdien paredzēta pirmstiesas uzklausīšana.

Policijā apgalvo, ka uzbrucējs upuri nav pazinis. Pati cietusī šobrīd sadarbojas ar likumsargiem, par ko no policistu puses izpelnījusies uzslavas. "Neticami spēcīga sieviete. Viņa patiešām tāda ir. Viņa sazinājās ar mums, sniedza daudz informācijas. Viņai jau klājas labāk un cerams, viņa to pārdzīvos," norāda policija priekšnieks.

Blakusstāvētāja efekts

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Jo lielāka ir grupa, jo mazāka ir iespēja, ka cilvēki iejauksies un rīkosies," norāda Klemsona universitātes docente Hetere Hensmane Ketrija, kura ir pētījusi blakusstāvētāja efektu un veidus, kā cilvēkus apmācīt to novērst. "Cilvēki mēdz domāt, ka kāds cits iejauksies."

"Problēma ir tāda, ka tad, kad visi tā domā, neviens neko nedara," viņa sacīja.

Arkanzasas Universitātes psiholoģijas profesore Ana Bridžsa norāda, ka jādarbojas četriem nosacījumiem, lai blakusstāvētājs iejauktos - cilvēkam ir jāapzinās, ka kaut kas nav kārtībā, jāapstiprina, ka notiekošais ir bīstams, jāizlemj, ka viņa pienākums ir to apturēt, un visbeidzot jāatzīst, ka viņam ir viss nepieciešamais, lai to izdarītu.

Ja iztrūkst tikai viens no šiem nosacījumiem, cilvēks mēdz neiejaukties, norāda profesore.

"Mēs dzīvojam tā dēvētajā "izvarošanas kultūrā", kas būtībā attaisno vainīgos, vaino upurus, padara vidi upuriem naidīgu," sacīja Ketrija. "Mēs ne vienmēr atzīstam seksuālu vardarbību. Mēs ne vienmēr jūtam līdzi seksuālas vardarbības upuriem."