foto: REUTERS/SCANPIX
Lašets uzņemas pilnīgu atbildību par konservatīvo vājo sniegumu Bundestāga vēlēšanās
Kristīgo demokrātu savienības priekšsēdētājs Armīns Lašets.
Pasaulē
2021. gada 16. oktobris, 20:02

Lašets uzņemas pilnīgu atbildību par konservatīvo vājo sniegumu Bundestāga vēlēšanās

Jauns.lv / LETA

Vācijas kancleres Angelas Merkeles Kristīgo demokrātu savienības (CDU) priekšsēdētājs Armīns Lašets sestdien paziņojis, ka uzņemas pilnīgu atbildību par konservatīvo vājo sniegumu Bundestāga vēlēšanās un gatavojas drīzumā atkāpties no Ziemeļreinas-Vestfālenes zemes premjerministra amata.

"Rezultāti ir rūgti - nav vērts to noliegt. Atbildība jāuzņemas man kā līderim un kanclera amata kandidātam," viņš izteicies, uzrunājot Minsterē notiekošo CDU jauniešu organizācijas kongresu.

Vienlaikus Lašets norādījis, ka konservatīvajiem jābūt gataviem strādāt Bundestāga opozīcijā, kurā viņi nav atradušies kopš 2005. gada.

Piektdien tika paziņots, ka Vācijas sociāldemokrāti (SPD), zaļie un brīvie demokrāti (FDP) panākuši provizorisku vienošanos sākt oficiālas sarunas par koalīcijas valdības veidošanu. Ja tiks panākta galīgā vienošanās, par Merkeles pēcteci kanclera amatā varētu kļūt finanšu ministrs un SPD līderis Olafs Šolcs.

Lašets arī paziņojis, ka partijai nepieciešama atjaunināšanās, paaudžu nomaiņa vadībā un lielāka sieviešu iesaiste.

Tikmēr veselības ministrs Jenss Špāns, kurš tiek uzskatīts par vienu no iespējamajiem nākamajiem partijas līderiem, aicinājis kristīgos demokrātus izbeigt šķelšanos un pārvarēt "savstarpējas neuzticēšanās klimatu", norādīdams, ka atbildību partijā pienācis laiks uzņemties "paaudzei, kas nāk pēc Merkeles".