foto: Jim Cumming / Alamy/ Vida Press
Sēras mijas ar niknumu: ar valdības atļauju Aidaho nogalināti astoņi vidusskolēnu "adoptēti" vilcēni
Ilustratīvs foto
Pasaulē
2021. gada 14. oktobris, 06:43

Sēras mijas ar niknumu: ar valdības atļauju Aidaho nogalināti astoņi vidusskolēnu "adoptēti" vilcēni

Jauns.lv

Dabas aizsardzības grupas paudušas sašutumu par ASV Lauksaimniecības ministrijas paziņojumu par to, ka Aidaho mežā nogalināti astoņi jauni vilku kucēni, raksta BBC.

Kucēni bija daļa no pelēko vilku bara, kura gaitām kopš 2003. gada mācību nolūkos seko Boisisitijas vidusskolas skolēni.

Federālās amatpersonas ir aizstāvējušas savu rīcību kā "nepieciešamu" pasākumu plēsēju populācijas samazināšanai. Tomēr vietējās savvaļas dzīvnieku aizstāvju grupas norāda, ka vilki šajā reģionā esot "pakļauti uzbrukumam".

Zināms, ka šī gada sākumā Aidaho pieņemti jauni likumi, kas atvieglo vilku medīšanu. Tas darīts ar nolūku palīdzēt lopkopjiem, jo vilki apdraud govis, aitas un citus mājlopus. Ja iepriekš mednieks Aidaho gadā drīkstēja nogalināt 15 vilkus, tad nu medījumu skaits ir neierobežots, turklāt vilku populācijas kontroles pasākumiem piešķirts trīs reizes lielāks finansējums.

Vides aizstāvju grupas ir brīdinājušas, ka agresīvā medību taktika samazinās Aidaho vilku populāciju par 90% - no aptuveni 1500 uz 150, kas ir minimālā robeža, kas noteikta 2002. gada sugu saglabāšanas likumā.

Viens no mednieku mērķiem nu kļuvis vilku bars, ko neoficiāli pēdējos 18 gadus "adoptējuši" Boisisitijā esošās Timberlainas vidusskolas skolēni. Šī gada pavasarī ala, kurā vilki dzīvoja, atrasta tukša. 

Lauksaimniecības departamenta amatpersona apstiprinājusi, ka nogalināti astoņi vilcēni, lai pieaugušos vilkus piespiestu pamest teritoriju.

Zināms, ka reiz jau vilki ASV likvidēti gandrīz pilnībā. 1974. gadā izdotais likums par apdraudētajām sugām ASV nodrošināja vilkiem valstiska mēroga aizsardzību, kas glāba sugu no izzušanas un noveda pie ilgstošiem populācijas atjaunošanas centieniem.

Tomēr iepriekšējā ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija pagājušā gada oktobrī pelēko vilku svītroja no šī saraksta, un sugas pārvaldība kopš tā laika ir nonākusi štatu pārziņā.

Pašreizējā prezidenta Džo Baidena administrācija apsverot pelēko vilku atkārtoti iekļaut apdraudēto sugu sarakstā.

Timberlainas vidusskolas skolēni ASV medijiem paziņojuši, ka vērsīsies pie Baidena ar vēstuli, kurā izklāstīs sāpīgo situāciju ar mazo vilcēnu nāvi un mudinās steidzamā kārtā atjaunot vilkiem federālo aizsardzību.

Tēmas