foto: AP/Scanpix
"Covid-19 pirksti" var būt blakusparādība imūnsistēmas reakcijai
Pasaulē
2021. gada 7. oktobris, 12:49

"Covid-19 pirksti" var būt blakusparādība imūnsistēmas reakcijai

Jauns.lv

Ādas stāvoklis, ko eksperti nodēvējuši par "Covid-19 pirkstiem", var rasties kā blakusparādība imūnsistēmas reakcijai uz vīrusa apkarošanu, liecina pētījums.

Visbiežāk apsārtums un iekaisums novērots uz kāju pēdām, bet pāris gadījumos blakusparādība skārusi arī rokas. Parasti tā attīstās apmēram četru nedēļu laikā pēc inficēšanās.

Jaunākie žurnālā "British Journal of Dermatology" publicētie pētījuma rezultāti, kas balstīti uz asins un ādas testiem, liecina, ka var būt iesaistītas divas imūnsistēmas daļas. Abas saistītas ar mehānismiem, ko organisms izmanto cīņai pret koronavīrusu.

Viens no tiem ir pretvīrusu proteīns, ko sauc par 1. tipa interferonu, un otrs ir antivielu veids, kas kļūdaini uzbrūk paša cilvēka šūnām un audiem, nevis tikai iebrucējam.

Pētījumā piedalījās 50 cilvēki ar aizdomām par tā saucamo Covid-19 kāju pirkstu. Pētnieki cer, ka viņu secinājumi palīdzēs pacientiem un ārstiem labāk izprast stāvokli.

Kā BBC norādījis Lielbritānijas podologs Ivans Bristovs, vairumam bojājumi ar laiku parasti pazūd, bet dažiem var būt nepieciešama ārstēšana. "Cēloņa apstiprināšana palīdzēs izstrādāt jaunas ārstēšanas metodes, lai to efektīvāk pārvaldītu," norādīja Bristovs.

Lielbritānijas Ādas fonda pārstāve, dermatoloģe Veronika Bataile sacīja, ka Covid-19 pirksts biežāk tika novērots pandēmijas agrīnajā fāzē, bet pašreizējā delta varianta vilnī tas ir retāk sastopams. Tas varētu būt saistīts ar to, ka vairāk cilvēku ir vakcinēti vai viņiem jau ir izveidojusies kāda aizsardzība pret Covid-19 no iepriekšējām infekcijām. 

Ar Covid-19 saistītas ādas problēmas var parādīties diezgan ilgu laiku pēc akūtas infekcijas, turklāt cilvēkiem, kuriem nav bijuši citi raksturīgie simptomi, tāpēc saikne ar vīrusu dažreiz netiek apstiprināta, lai gan ir pamats domāt, ka tā pastāv.

Iepriekš jau rakstījām par 13 gadus veco Sofiju no Skotijas, kurai Covid-19 tests nekad nav bijis pozitīvs, bet viņa ilgstoši cieta no "Covid-19 pirkstiem". Pusaudze ilgu laiku jutusies tik slikti, ka nav gājusi uz skolu, bet garākiem pārgājieniem nācies izmantot ratiņkrēslu.

Austrumu Dunbartonšīras slimnīcas podologs Martins Makkafertijs BBC atklāj, ka ir saskāries ar vairākiem šādiem pacientiem. "Mēs to visbiežāk novērojam gados jaunākiem pacientiem, kuriem nav tendence izrādīt citas vīrusa pazīmes - cilvēkiem, kuriem Covid-19 tests var būt negatīvs," viņš teica.

Viena no teorijām - "Covid kāju pirksti" parādās slimības beigu stāvoklī, tāpēc veiktajos siekalu testos vīruss vairs var arī neuzrādīties.