Pasaulē
2021. gada 20. septembris, 10:48

VIDEO: bruņots students atklāj uguni universitātē Krievijā; gājuši bojā astoņi cilvēki, vairāk nekā 20 ievainoti

Jauns.lv

20. septembra rītā Krievijas pilsētā Permā bruņots students atklājis uguni Valsts Nacionālās pētniecības universitātes teritorijā, vēsta "Meduza".

Uzbrucējs raidījis vismaz 30 šāvienus. Kā medijam pastāstījuši notikušā aculiecinieki, viņi redzējuši vīrieti militārajā uniformā šaujam no automātiskā ieroča. Universitātes preses dienestā vēsta, ka šaušana veikta ar traumatisko ieroci.

Izmeklēšanas komiteja ziņo, ka bojā gājuši astoņi cilvēki. Iepriekš ziņots, ka šaušanas rezultātā miruši pieci, bet ievainoti seši. Varasiestādes apliecina, ka cietuši 24 cilvēki, 19 no tiem guvuši šāviena traumas.

Neoficiāla informācija liecina, ka traumas guvuši arī universitātes apsargi. Septiņi cietušie nogādāti slimnīcā, viens no viņiem smagā stāvoklī, pārējie - vidēji smagā.

Telekanāls "REN" publicējis kadrus, kuros redzams, kā cilvēki izlec no 8. korpusa otrā stāva logiem. Pēc "112" un "Baza" datiem, uguni atklājis 18 gadus vecais Timurs Bekmansurovs.

Izdevums "59.ru" soctīklos atradis ierakstu no cilvēka, kurš, iespējams, uzsācis apšaudi universitātē. Ieraksts parādījies neilgi pirms apšaudes.

foto: ekrānuzņēmums no video
Studenti lec pa universitātes otrā stāva logiem.

Izdevums "Mash" vēsta, ka uzbrucējs juridiskajā fakultātē studējis tiesu ekspertīzi. Pirms apšaudes viņš "VKontakte" ierakstā aicinājis šo neuzskatīt par teroraktu. Uzbrucējs tāpat rakstījis: "Es sevi ienīstu, bet vēlos sagādāt sāpes visiem, kuri stāsies man ceļā."

Kā vēsta Izmeklēšanas komiteja, uzbrucējs ticis aizturēts. Iepriekš ziņots, ka viņš nogalināts, taču šī informācija nav apstiprinājusies.

Aizturēšanas laikā šāvējs pretojies un guvis ievainojumu. Vēlāk universitāte "VKontakte" vēstīja, ka šāvējs nogalināts, bet pēc tam šis ieraksts pazudis.

Apsardzi universitātē nodrošina firma "Arsenal Region", kas iepriekš saukta pie atbildības par darbu bez licences. 

Šā gada sākumā universitāte ar firmu noslēdza līgumu par apsardzes pakalpojumiem janvārī un februārī, taču kā žurnālistiem norādīja firmā, viņi turpina apsargāt universitāti.

"Arsenal Region" apgalvo, ka apsargi pēc uzbrukuma izsaukuši ārkārtas dienestus, taču tur neviens uz telefona zvaniem neesot atbildējis.

Uzbrukuma laikā esot piespiesta trauksmes poga: divas 11.31 un viena 11.43 pēc vietējā laika. Kā apgalvo aculiecinieki, apšaudes laikā 20. septembrī universitātē trauksme nav atskanējusi un vietējā radio nekādi paziņojumi netika nodoti.

Izmeklēšanas komiteja saistībā ar notikušo ierosinājusi lietu par divu un vairāk cilvēku slepkavību.