Pasaulē
2021. gada 15. septembris, 12:37

Asiņainā Fēru salu tradīcija: dienas laikā nogalināts pusotrs tūkstotis delfīnu [Brīdinām, nepatīkami skati!]

Jauns.lv

Dānijas Fēru salās svētdien, 12. septembrī, tika brutāli noslepkavoti teju 1500 delfīnu. Lai gan šī ir jau vairāk nekā 400 gadus sena tradīcija, šogad nogalinātais dzīvnieku skaits ir sasniedzis jaunus apmērus.

Brīdinām, ka rakstā redzami nepatīkami skati!

Delfīnu un vaļu medības jeb “grindadrap” Fēru salās notiek jau vairāk nekā 400 gadus. Tomēr šogad liela ažiotāža izcēlusies pēc 20 minūšu garā video, ko internetā ievietoja jūras dzīvnieku aizstāvju grupa “Sea Shepherd”, atklājot svētdien notikušo šausminošo asinspirti, kurā nogalināts aptuveni pusotrs tūkstotis jūras dzīvnieku. Video redzami brutāli skati, un nu salas iedzīvotāji ir nobažījušies, ka lielais nogalināto dzīvnieku skaits nesīs Atlantijas okeāna salām negatīvu reputāciju.

Kā vēsta aktīvistu organizācija, šis ir lielākais slaktiņš tradīcijas vēsturē, lēšot, ka nogalināti 1428 delfīni. Otras lielākās medības notikušas 1940. gadā, kad nogalināti ap 1200 vaļu.

foto: REUTERS/SCANPIX
Medībās iegūtā vaļu un delfīnu gaļa tradicionāli tiek sadalīta vietējo iedzīvotāju patēriņam. Šogad medījuma ir tik daudz, ka tas tiek piedāvāts citu reģionu iemītniekiem. Tomēr, domājams, lielu daļu nāksies iznīcināt.

Asiņaina tradīcija

Ik gadu Fēru salās tiek nogalināti ap tūkstoš jūras dzīvnieku.  Medības gan nenotiek noteiktos datumos, bet laikā, kad salu tuvumā tiek novērota vaļu vai delfīnu grupu migrācija. Tad mednieki sarosās un ar motorlaivu un ūdens moču palīdzību dzīvniekus sastumj krasta seklajos ūdeņos. Tur tos sagaida cilvēki, kas tos sadur ar nažiem un izvelk no ūdens. 

Fēru salās pastāv speciāli likumi, kas regulē "grindadrap" tradīciju. 

Tradicionāli iegūtā gaļa tiek izdalīta vietējo iedzīvotāju starpā, un tās tirdzniecība ir aizliegta. Tomēr šogad medījuma ir tik daudz, ka tas tiek piedāvāts citiem reģioniem.

foto: ANDRIJA ILIC/SIPA
"Grindadrap" nenotiek noteiktos datumos, bet laikos, kad krastu tuvumos tiek novēroti vaļu vai delfīnu bari.

Kritiku pauduši arī tradīcijas aizstāvji

Vairāki cilvēki, kas parasti iesaistās medībās, no svētdien notikušā distancējušies, paužot nepatiku pret lielo nogalināto dzīvnieku skaitu.

Kā vēsta “Sea Shepherd”, lielai daļai svētdien iesaistīto mednieku nav bijušas licences, kuru iegūšanai jāapgūst prasme dzīvniekus nogalināt ātri un nesāpīgi. Par to liecina arī video, kuros redzams, kā daudzi no delfīniem vēl kustās, lai gan jau izvilkti krastā un iemesti mirušo dzīvnieku kaudzē.

Turklāt slaktiņš neesot bijis saskaņots ar atbildīgajām iestādēm, ziņo “Sea Shepherd”.

foto: REUTERS/SCANPIX
Medniekiem nepieciešamas licences un jāspēj dzīvniekus nogalināt ātri un nesāpīgi.

Salu Zvejniecības ministrs Jakobs Vestergards gan paudis, ka delfīnu medības notikušas likumīgi.

Kā sacījis vietējais medību asociācijas vadītājs Herijs Pītersens, krastā tikuši iedzīti pārāk daudz delfīnu, kamēr cilvēki, kas tos nogalinātu, bijuši pārāk maz, tādējādi dzīvnieku mokas bijušas nevajadzīgi ilgas.

Tikmēr bijušais medību asociācijas vadītājs, kurš aktīvi aizstāv “gridadrap” tradīciju, atzinis, ka šogad notikušais šokējis viņu, piebilstot, ka notikums iznīcina visus pūliņus, kas veltīti tradīcijas saglabāšanai.

Vietējie iedzīvotāji pauduši bažas, ka negatīvā publicitāte, kas patlaban vērsta pret Fēru salām, slikti ietekmēs viņu tunča eksporta tirgu. Daži minējuši, ka liela daļa no medījuma tiks izsviesta atkritumos, jo tā šogad ir pārāk daudz, lai iedzīvotāji to spētu notiesāt. 

foto: ANDRIJA ILIC/SIPA
Fēru salās pastāv speciāli likumi, kas regulē "grindadrap" tradīciju. Medniekiem nepieciešamas licences un jāspēj dzīvniekus nogalināt ātri un nesāpīgi.
foto: ANDRIJA ILIC/SIPA
Šogad medības sasniegušas neredzētus apmērus, un vietējie iedzīvotāji pauduši nosodījumu un bažas, ka sliktā publicitāte negatīvi ietekmēs Fēru salu tunča eksportu.