foto: AFP/Scanpix
Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ
Kāds veselības izglītības centrs Sanbernardino, Kalifornijā, vakcinācijas veicināšanai izvēlējies holivudisku pieeju – Kapteinis Empātija (priekšplānā) cīnās pret ļauno koronavīrusu.
Pasaulē
2021. gada 11. septembris, 06:34

Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ

Kas Jauns Avīze

Ungārijas lidsabiedrības "Wizz Air" apkalpēm no 1. decembra būs jābūt obligāti vakcinētām pret Covid-19 vai īpašos gadījumos regulāri jāveic testi. Dažādas valstis ieceļošanas prasībās arvien biežāk pieprasa lidmašīnu apkalpju vakcinācijas pierādījumus.

Eiropas Savienība un "AstraZeneca" panākušas izlīgumu strīdā par vakcīnu piegāžu nepildīšanu. Vienošanās paredz, ka atlikušo daļu no 300 miljoniem nolīgto devu uzņēmums piegādās līdz nākamā gada marta beigām un tiks izbeigti tiesu darbi. Šā gada pirmajā pusē "AstraZeneca" piegādāja 100 miljonus devu, līdz gada beigām būs vēl 135 miljoni un 65 miljoni līdz martam.

Kuba pirmā pasaulē sākusi vakcinēt bērnus no divu gadu vecuma, izmantojot pašu izstrādātās vakcīnas Abdala un Soberana, kuras nav atzinusi Pasaules Veselības organizācija. Tās ir pirmās Latīņamerikā radītās vakcīnas pret Covid-19. Mērķis ir sapotēt visus bērnus, pirms atkal atvērt skolas, kas lielākoties bija slēgtas kopš 2020. gada marta.  Attālinātās mācības notiek ar televīzijas starpniecību, jo reti kuram kubietim mājās ir interneta pieslēgums.

Čīle pirmā Latīņamerikā apstiprinājusi Ķīnas "Sinovac" vakcīnas izmantošanu bērniem no sešu gadu vecuma. Sabiedriskās veselības institūts pieņēma šo lēmumu ar piecām balsīm par un vienu pret. Valstī pret Covid-19 pilnībā vakcinēti vairāk nekā trīs ceturtdaļas pieaugušo. Čīles Katoļu universitāte pašlaik veic pētījumu ar 4000 bērniem vecumā no trim līdz 17 gadiem, lai izpētītu "Sinovac" vakcīnas ietekmi.

Vācija visas neizmantotās "AstraZeneca" vakcīnas ziedos attīstības valstīm, tuvākajā laikā 1,3 miljonus devu starptautiskās programmas COVAX ietvaros. Valdība jau jūlijā uzdeva ziedot vismaz 30 miljonus "AstraZeneca" un "Johnson&Johnson" devu.