Pasaulē
2021. gada 11. septembris, 07:15

Viņi atradās pašā augšā, bet izdzīvoja. Kā? Traģiskā 11. septembra pieredze

Jauns.lv

Pagājuši 20 gadi, bet par traģiskajiem 2001. gada 11. septembra notikumiem ASV joprojām ir daudz neskaidrību. Tomēr tas nemaina faktu, ka bojā gāja teju 3000 amerikāņu. Braiens Klārks ir viens no retajiem, kuram izdevās izglābties no nāves, kad Pasaules tirdzniecības centra dvīņu torņos ietriecās divas no nolaupītajām pasažieru lidmašīnām.

Izglāba viens otra dzīvību

Kā vēsta "The Independent", Klārks strādāja Pasaules tirdzniecības centra 84. stāvā, kad viena no lidmašīnām ("United Airlines" reiss 175) ietriecās ēkā, skarot 77. līdz 85. stāvu. Klārka birojs atradās trieciena zonas augšpusē.

"Mūsu kabinets tika iznīcināts vienā sekundē. Un tad bija nākamās desmit sekundes, kad es biju pārbijies līdz nāvei," iepriekš ziņu aģentūrai AP norādīja Klārks.

Viņam bijusi iespēja doties lejup pa vienām no trim kāpņu telpām. Viņš izvēlējies A kāpņu telpu, tobrīd nezinādams, ka tā vienīgā vēl nav sabrukusi.

81. stāvā saticis kādu sievieti, kas devusies augšup un aicinājusi to darīt arī Klārkam un vēl pāris viņa kolēģiem. Viņa cerējusi, ka no jumta izglābs kāds helikopters. Sieviete devusies augšup, bet Klārks un viņa kolēģi palikuši kāpņu telpā, apspriežot, ko darīt. Tad Klārks izdzirdējis skaņu.

"Manas domas novērsa troksnis. Es sasprindzinājos, lai saklausītu. Tad izdzirdēju: "Palīdziet! Palīdziet! Esmu aprakts! Vai tur kāds ir? Es nevaru elpot!"," atminas Klārks. Pametis kolēģus, viņš devās glābt kādu vīrieti.

Tur viņš sastapa "Fuji Bank" darbinieku Stenliju Praimnatu, kurš bija ieraudzījis tuvojošos lidmašīnu un paslēpies zem galda. Brīnumainā kārtā tieši mēbele viņu bija pasargājusi, jo pārējais viss bija sabrucis. Viņš bija iesprostots, bet Klārks viņu satvēra un izvilka.

Postaža Ņujorkā pēc 11. septembra teroraktiem

Šodien visā pasaulē piemin 16. gadadienu kopš traģiskajiem 11. septembra notikumiem Amerikas Savienotajās valstīs, kad islāma kaujinieku nolaupītās lidmašīnas ietriecās ...

gallery icon
18

"Viņš mani nobučoja. Es teicu: "Uh, esmu Braiens". Viņš teica: "Esmu Stenlijs. Tagad būsim brāļi uz mūžu"," atminas Klārks.

Lai arī pārējie Klārka kolēģi, sievietes pierunāti, devušies augšup, cerībā, ka tur izglābs helikopters, tomēr Klārks un Praimnats pieņēmuši lēmumu vairs netērēt laiku un doties lejup, kas arī izglābis viņu abu dzīvības.

Kad abiem izdevies izkļūt no ēkas, Praimnats paskatījies augšup un teicis, ka, viņaprāt, ēka tūlīt sagrūs. Savukārt Klārks atbildējis, ka tas nav iespējams, jo tā ir tērauda konstrukcija.

Tomēr jau pēc šiem vārdiem tornis acu priekšā sācis brukt. Klārks un Praimnats kungs bija izkļuvuši no ēkas tikai četras minūtes pirms sabrukuma. No augšējiem ēkas stāviem, kurus skāra trieciens, izdzīvoja tikai četri cilvēki. Klārks un Praimnats ir divi no viņiem.

Klārks joprojām nevar izskaidrot, kāpēc viņš ir dzīvs. "Ir simtiem, ja ne tūkstošiem neatbildētu jautājumu. Kāpēc es? Kāpēc ne kāds cits?" viņš iepriekš teica AP. "Man ir pasniegta dāvana. Man vienkārši ir paveicies. "

Kas notika 2001. gada 11. septembrī?

Četras teroristu pašnāvnieku grupas (katrā no tām bija viens vai vairāki trenēti piloti), kopumā

19 "Al-Qaeda" teroristi nolaupīja četras pasažieru lidmašīnas. Divas no tām: "United Airlines" reiss 175 un "American Airlines" reiss 11 ar pāris minūšu intervālu ietriecās Ņujorkā esošajos Pausaules tirdzniecības centra dvīņu torņos. Savukārt "American Airlines" reiss 77 ietriecās Pentagona ēkā, bet ceturtā - "United Airlines" reiss 93 tika virzīts uz Vašingtonu, bet avarēja uz klaja lauka Pensilvānijā. Dzīvību kopumā zaudēja teju 3000 cilvēku, tostarp 19 teroristi-pašnāvnieki, savukārt vairāk nekā 20 personu joprojām uzskata par bezvēsts pazudušām.

ASV valdība par šo terora aktu apsūdzēja Osamu bin Ladenu un viņa vadīto teroristi grupu "Al-Qaeda". Pierādījumus, ka vainīgi ir viņi, valdība neatklāja, pamatojoties uz slepenu informāciju. 11. septembra notikumi joprojām ir neskaidri, un raisa daudz jautājumu, piemēram, kādēļ torņi sabruka tādā veidā. Daļa sabiedrība uzskata, ka pēc lidmašīnu ietriekšanās torņiem nebija jāsagrūst tā, kā tas notika. Viņi uzskata, ka torņos atradās arī sprāgtvielas. Notikušais raisījis arī daudz sazvērestību teoriju, tostarp vainojot arī ASV valdību notikušajā.

Plašāk par to, kādas ir slavenakās sazvērestības teorijas par 11. septembri, lasi šeit.