foto: PantherMedia / Panumas Nikhomkhai
Kā lidosta Amsterdamā ar mušām samazināja tualešu uzkopšanas izmaksas
Pisuāri publiskā tualetē.
Pasaulē
2021. gada 1. septembris, 05:35

Kā lidosta Amsterdamā ar mušām samazināja tualešu uzkopšanas izmaksas

Jauns.lv

Izmaksu samazināšana ir svarīga visām lidostām, un gadu gaitā tiek realizēti daudz un dažādi pasākumi līdzekļu ietaupīšanai, taču Nīderlandes Šipholas lidostas ieviesums ir viens no pārsteidzošākajiem.

Dizaineri un vannas istabas iekārtu ražotāji ir izmēģinājuši daudzus veidus, kā higiēnas telpas uzturēt tīras. Pisuāri ir viena no problemātiskākajām iekārtām tīrības uzturēšanas ziņā, tomēr tie ir ērti, jo aizņem maz vietas un parocīgi sabiedriskajās tualetēs, kurās apgrozās daudz cilvēku. Ir izmēģināti vairāki paņēmieni un pisuāru dizaini, lai mazinātu “šļakstīšanos”, taču Šipholas lidosta gadu gaitā ir pierādījusi, ka vienkāršākais risinājums dažkārt ir pats labākais.

Ideja ir pavisam vienkārša. Attēla novietošana pisuāra pamatnē sniedz tā lietotājiem kādu mērķi. Psiholoģiski vīriešiem ir dziļi iesakņojies instinkts - trāpīt mērķī. Lidosta ir izvēlējusies iegravētu mušas attēlu, kas novietots kreisajā pusē, tieši virs pisuāra iztekas.

Mušas attēls nav jauns izgudrojums. Tās autors ir bijis Āds Kibūms, kurš deviņdesmito gadu sākumā bija atbildīgs par termināļu paplašināšanu un renovācijas darbiem Šipholas lidostā. Savukārt viņu iedvesmojis kāds kolēģis, kurš šo ideju ieguva no armijas, kur pisuāros bija izvietoti līdzīgi mērķi. Mūsdienās to izmanto arī daudzās citās vietās, un ne vienmēr mērķis ir mušiņa.

Bet kādēļ muša? Kukainis nav kaut kas, ko cilvēki vēlētos redzēt pisuāros. Iespējams, tieši tādēļ mušas attēls strādā vislabāk, jo pisuāra lietotājs nemērķēs uz kaut ko, kas viņam patīk. Turpretī kaut kas līdzīgs zirneklim varētu gluži vienkārši atturēt cilvēkus no pisuāra izmantošanas.

Bez pierādītiem rezultātiem mušas attēls būtu tikai īpatnējs dizaina elements. Taču muša ir panākusi ievērojamus izmaksu ietaupījumus. Pēc Kibūma teiktā, tā ir samazinājusi pisuāru “pārplūdi” par 80%, un šis samazinājums rada izmaksu ietaupījumu. Kibūms lēš, ka tie varētu būt aptuveni 8% no kopējā budžeta, kas paredzēts sabiedrisko tualešu uzkopšanai Šipholas lidostā.

Šis ir tikai viens no piemēriem, kā cilvēkiem var likt mainīt savu uzvedību, viņiem pat nenojaušot. Ģeniālo mušas paņēmienu kā savu mīļāko biheiviorālās ekonomikas piemēru minēja Ričards Tālers, kurš 2017. gadā saņēma Nobela prēmiju ekonomikā šajā jomā.