foto: ekrānuzņēmums no video
Muriela Makkeja.
Muriela Makkeja.
Pasaulē

Sajauktas identitātes un 50 gadus ilga mistērija Londonā: kas notika ar visu mīlēto mājsaimnieci, kura "izgaisa" kā nebijusi?

Jauns.lv

"Kā vidējās klases mājsaimniece, kurai nav neviena ienaidnieka, var vienkārši izgaist?" 1969. gada 29. decembrī, sieviete vārdā Muriela Makkeja (Muriel McKay) pazuda no savām mājām Vimbldonā, Londonas dienvidrietumos. Viņa nekad vairs netika redzēta dzīva, bet viņas līķi tā arī neatrada.

Sajauktas identitātes un 50 gadus ilga mistērija L...

Mājas telefons bija noplēsts no sienas, somiņas saturs izbārstīts, bet dārza piederumi ar biezu asmeni iemesti atkritumos. Šī pazušana Lielbritānijā kļuva par pirmo augsta ranga nolaupīšanu ar izpirkumu.

Par sievietes drošu atgriešanu noziedznieki pieprasīja vienu miljonu mārciņu (mūsdienās 15 līdz 20 miljoni).

55 gadus vecā Makkeja bija mājsamniece, mīloša trīs bērnu māte, kas gāja baznīcā.

Viņa bija precējusies ar Aliku Makkeju, "News Limited" vadītāja Ruperta Mērdoka vietnieku. Mērdoks ir austrāliešu un amerikāņu biznesa magnāts. Pasaulē otra lielākā medija "News Corporation" dibinātājs, priekšsēdētājs un izpilddirektors.

foto: Mary Evans / Marx Memorial Libra/Scanpix
Ruperts Mērdoks 1981. gadā.
Ruperts Mērdoks 1981. gadā.

Tas bija kļūdainas identitātes gadījums, vēsta "Sky News". Plānotais mērķis bija Mērdoka sieva Anna. Tomēr nolaupītāji neatlaidās, veica izpirkuma zvanus, identificēja sevi kā M3 un rakstīja vēstules ģimenei, kurai pieprasīja naudu.

Mērdoks savas dzīves laikā bija precējies četras reizes un Anna bija viņa otrā sieva. Mērdokam ir seši bērni. Anna bija Skotijā dzimusi žurnāliste, kura strādāja Sidnejas laikrakstā "The Daily Telegraph".

Policijas izmeklēšana aizveda izmeklētājus uz Trinidādā dzimušā Artūra Hoseina saimniecību. Viņš un viņa jaunākais brālis Nizamodīns tika apsūdzēti un vēlāk notiesāti par Makkejas nolaupīšanu un slepkavību, par spīti tam, ka policija tā arī neatrada sievietes līķi.

foto: ekrānuzņēmums no video
Brāļi Artūrs un Nizamodīns Hoseins.
Brāļi Artūrs un Nizamodīns Hoseins.

Vairāk nekā 50 gadus vēlāk šim stāstam joprojām ir daudz neatbildētu jautājumu, saka dokumentālās filmas autore Džoanna (Joanna Bartholomew), kura uzauga Vimbldonā un gandrīz trīs gadus izmeklēja šo lietu:

"Par šo stāstu ir piemirsts, bet tolaik tas bija milzīgs notikums. Ļoti noslēpumains gadījums, tajā ir tik daudz dīvainu lietu. (Nolaupītāji) bija nolaupījuši nepareizo cilvēku, viņi nebija profesionāļi, iesaistīts bija Ruperts Mērdoks.

foto: REUTERS/SCANPIX
Ruperts Mērdoks 2017. gadā.
Ruperts Mērdoks 2017. gadā.

Šī sieviete vienkārši izgaisa. Lielbritānijā nebija notikušas nolaupīšanas. Šis bija noziegumus, ko varēja redzēt Amerikā vai, iespējams, Itālijā.

Visi turpināja apgalvot, ka tas nav britu noziegums, mums nav nolaupīšanas šajā valstī, īpaši ar izpirkumu par miljons mārciņām."

Džoanna veido jaunu dokumentālo filmu "Vimbldonas nolaupīšana" ("The Wimbledon Kidnapping") par Makkejas pazušanu. Pārraidē pirmo reizi runā pazudušās sievietes meita, tāpat arī Nizamodīns Hoseins, kurš pēc iznākšanas no cietuma pēc vairāk nekā 20 gadiem tika deportēts atpakaļ uz Karību jūras reģionu. Artūrs Hoseins nomira cietumā 2009. gadā.

Raidījums parāda notikušo jaunā gaismā. Dokumentālajā filmā atklājas, ka izmeklēšanai bijuši trūkumi, kurus pieļāva izmeklētāji, vēloties notiesāt.

Tāpat tiek norādīts uz policijas saspīlējumiem ar "Windrush” paaudzes imigrantu kopienu.

"Makkenas ģimene tā arī neguva nekādu noslēgumu – es ienīstu to vārdu, bet viņiem nekad nebija atbildes uz jautājumiem, kuras viņi vēlējās zināt. Murielas bērni tagad ir 70, 80 gadus veci.

Tu atskaties uz savu dzīvi un kaut kādā ziņā ceri, ka lietas, kas tevi satrauca varētu atrisināties. Laikam bija sajūta, ka jāmēģina atrast kaut ko tādu, kas varētu palīdzēt viņiem pabeigt šo nodaļu," saka filmas autore.

"Šī sieviete bija mīloša māte, viņai patika ceļot, viņa izklaidēja savu vīru un draugus. Ģimene juta, ka vēlas atgūt šo piemiņu un sacīt, nē, viņa bija kas vairāk par upuri."

Producente tāpat vēlējusies vairāk uzzināt par Hoseinu un tāpēc vairākas dienas pavadīja Karību jūrā sarunājoties ar viņu. Nizamodīnam Hoseinam bija 22 gadi, viņš bija 12 gadus jaunāks par savu vecāko brāli, kad tika notiesāts.

Dokumentālajā filmā viņš attēlots kā vīrietis, kuru kontrolē pārējie brāļi. Artūra Hoseina meita ir vēl viena persona, kura runā filmā un lai gan viņai nav nekas labs sakāms par tēvu, viņa nedomā, ka onkulis varētu pastrādāt slepkavību.

"Kāpēc diviem cilvēkiem, kuri nav profesionāli noziedznieki būtu šī trakā ambiciozā ideja nolaupīt Ruperta Mērdoka sievu? Nizamodīns valstī bija vien pāris mēnešus. Tas ir kas ārkārtējs," saka filmas autore.