Pasaulē
2021. gada 18. augusts, 15:47

Pompeji nebeidz pārsteigt - atrastas ārkārtīgi labi saglabājušās verga mirstīgās atliekas

Jauns.lv

Senās Romas Pompeju pilsētā, kas 79. gadā tika iznīcināta vulkāna izvirduma laikā, atrastas daļēji mumificējušās cilvēka mirstīgās atliekas. Arheologi min, ka šīs ir vislabāk saglabājušās cilvēka mirstīgās atliekas, kādas jebkad atrastas Pompejos.

Markusa Venērija Sekundio mirstīgās atliekas atrastas kapenēs Porta Sarno nekropolē, raksta "The Guardian".

Unikāls atradums Pompejos - ārkārtīgi labi saglabājušās cilvēka mirstīgās atliekas

Senās Romas Pompeju pilsētā, kas 79. gadā tika iznīcināta vulkāna izvirduma laikā, atrastas daļēji mumificējušās cilvēka mirstīgās atliekas. Arheologi min, ...

gallery icon

Tiek uzskatīts, ka kapeņu pirmsākumi meklējami vēl vairākus gadu desmitus pirms Pompeju iznīcības.

Sekundio bijis vergs, kurš spējis izkļūt no sava zemā sociālā slāņa. Viņa mirstīgās atliekas saglabājušās tik labi, ka uz tām redzami pat mati. Pētnieki lēš, ka vīrietis nāves brīdī varētu būt bijis ap 60 gadu vecs.

Kā raksta "The Guardian", Sekundio bijis vergs un Venēras tempļa glabātājs. Pēc atbrīvošanas no verdzības viņš pievienojies Augustales priesteriem, kuri bijuši atbildīgi par imperatora pielūgsmi.

Tas, ka viņš tika apglabāts kapenēs, pierāda, ka Sekundio bija izdevies no verga statusa nonākt augstākā sociālajā un ekonomiskajā slānī.

Arheologi norāda, ka atklājums ir ļoti neparasts, jo Senajā Romā pieaugušos parasti kremēja. Kapenēs atrasta arī stikla urna, uz kuras uzgravēts sievietes vārds Novia Amabilis. Iespējams, viņa bija Sekundio sieva.

"Pompeji nebeidz pārsteigt," komentējot jaunāko atklājumu, sacīja Itālijas kultūras ministrs Dario Frančeskini.

"Street food" jeb ielu ēdiena novietne Pompejos

Veicot arheoloģisko izpēti, Pompeju pilsētā, kas 79.gadā tika iznīcināta vulkāna izvirduma laikā, atrasts šķietams ekvivalents mūsdienu "street food" jeb ielas ...

gallery icon

Pompeju sabrukušais romiešu mūra fragments

gallery icon