Pasaulē
2021. gada 18. augusts, 12:53

Vai miljoni paliks bez ūdens? Satraucošos tempos izžūst lielākais ASV rezervuārs

Jauns.lv

ASV valdība pirmo reizi izziņojusi ūdens trūkumu Kolorādo upē, kas ir dzīvības avots miljoniem cilvēku dienvidrietumos, raksta BBC.

Satraucošā ātrumā izžūst Meidas ezers - ūdenskrātuve, ko veido Hūvera aizsprosts. Pēc ūdens jaudas Meidas ezers ir lielākais rezervuārs ASV.

Vēsturisks sausums apdraud ASV lielāko ūdens rezervuāru

ASV valdība pirmo reizi izziņojusi ūdens trūkumu Kolorādo upē, kas ir dzīvības avots miljoniem cilvēku dienvidrietumos, raksta CNN.

gallery icon

Amatpersonas vēsturisko sausumu saista ar klimata pārmaiņām un pirmdien paziņojušas par ūdens piegādes samazināšanu. Kolorādo upe ūdens piegādi nodrošina aptuveni 40 miljoniem cilvēku ASV un Meksikā, norāda BBC.

Meidas ezers, kas pēc Hūvera aizsprosta celtniecības izveidots netālu no Lasvegasas, piegādā ūdeni Arizonai, Nevadai, Kalifornijai un Meksikai. Nu ūdens līmenis ezerā nokrities līdz zemākajam līmenim kopš tā izveidošanas pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados.

foto: VIA REUTERS
Meidas ezers 2020. gada maijā un 2021. gada jūlija

Paredzams, ka pirmā ūdens piegādes samazinājuma kārta galvenokārt ietekmēs lauksaimniekus Arizonā, sākot ar janvāri. Paredzams, ka arī Nevada, sākot ar nākamo gadu, samazinās ūdens patēriņu, taču valsts amatpersonas apgalvo, ka ūdens piegāde jau ir samazināta.

Zināms, ka ASV rietumu daļa piedzīvo lielāko sausumu pēdējo gadu laikā. Pagājušajā nedēļā publiskotajā ANO ziņojumā brīdināts, ka, planētai sasilstot, sausums kļūs arvien biežāks un intensīvāks.

Sausums, kas parasti reģionus piemeklēja aptuveni reizi 10 gados, nu novērots pat par 70% biežāk.

Ziņojumā norādīts, ka par klimata pārmaiņām nepārprotami ir atbildīgi cilvēki.

Līdz šim Zeme sasilusi vidēji par vienu grādu, ar ko pietiek, lai palielinātos letālu karstumu viļņu, sausuma periodu un tropisko vētru intensitāte. Taču pēdējās desmitgadēs klimata pārmaiņas notiek straujāk.

Pēdējie seši gadi, ieskaitot 2020.gadu, bijusi seši siltākie meteoroloģisko novērojumu vēsturē.