foto: imago images/Xinhua
Vakcinācija pasaulē: priekšgalā Ķīna, Indija un ASV
Vakcinācijas autobuss prāmju piestātnē Kanādā, Britu Kolumbijā.
Pasaulē
2021. gada 7. augusts, 07:56

Vakcinācija pasaulē: priekšgalā Ķīna, Indija un ASV

Kas Jauns Avīze

Astoņus mēnešus pēc vakcinācijas kampaņu sākuma pasaulē izlietoti vairāk nekā četri miljardi Covid-19 vakcīnu devu. Priekšgalā ir Ķīna ar 1,6 miljardiem, Indija ar 451 miljonu un ASV ar 343 miljoniem. Starp valstīm ar vairāk nekā miljonu iedzīvotāju līdera pozīcijās atrodas Apvienotie Arābu Emirāti, kur pilnībā vakcinēti gandrīz 70%, seko Urugvaja un Bahreina ar vairāk nekā 60%.

Anglija, Skotija un Ziemeļīrija atļāvušas ceļotājiem no ASV un Eiropas Savienības, kas pilnībā vakcinēti, ierasties bez karantīnas. Velsas valdība paudusi nožēlu par šādu lēmumu. Ceļotājiem joprojām jāveic tests pirms izbraukšanas un PCR tests pirmajā vai otrajā dienā pēc ierašanās. Jaunie noteikumi attiecas arī uz ieceļotājiem no Norvēģijas, Islandes, Šveices, Lihtenšteinas, Monako, Andoras.

Čehijā piešķir divas papildu brīvdienas ierēdņiem, kas ir vakcinējušies, un premjerministrs Andrejs Babišs aicina privātos uzņēmējus sekot šim piemēram.

Kuveita atļāvusi ceļot uz ārvalstīm tikai tiem pilsoņiem, kas ir vakcinēti pret Covid-19. Izņēmums ir bērni, kas jaunāki par 16 gadiem, personas, kas saņēmušas no Veselības ministrijas apliecinājumu, ka nevar vakcinēties, un grūtnieces. Visiem, kas lido uz Kuveitu, jābūt negatīvam testam pirms iekāpšanas lidmašīnā.

Butāna pilnībā vakcinējusi 90% pieaugušo. Nelielā Himalaju karaliste ar apmēram 800 000 iedzīvotāju sāka izdalīt otrās devas 20. jūlijā. Šī ir ātrākā vakcinācijas kampaņa, kas īstenota pandēmijas laikā, pateicoties Indijas, ASV, Dānijas, Horvātijas un Bulgārijas vakcīnu ziedojumiem. Palīdzēja arī bieži valdības vēstījumi ar tiešām atbildēm uz jautājumiem, Butānas premjerministrs, ārlietu ministrs un veselības ministrs ir profesionāli mediķi.

ASV prezidents Džo Baidens paziņojis, ka miljoniem federālo struktūru darbinieku būs jāuzrāda apliecinājums par vakcinēšanos vai jārēķinās ar regulāriem testiem, stingrām distancēšanās prasībām, masku valkāšanu un ceļošanas ierobežojumiem. Tiem, kas nevakcinēties, atlaišana nedraudēs.

ASV pilsoņiem un pastāvīgajiem iedzīvotājiem, kas pilnībā vakcinēti pret Covid-19, no 9. augusta atļauts šķērsot Kanādas robežu nebūtiskiem braucieniem bez karantīnas prasībām.