Pasaulē
2021. gada 30. jūlijs, 09:37

Maltai jāuzņemas atbildība par žurnālistes slepkavību, jo valstī radīta nesodāmības gaisotne

Jauns.lv / LETA

Maltai vajadzētu uzņemties atbildību par žurnālistes Dafnes Karuanas-Galicijas slepkavību 2017.gadā, jo tā bija radījusi "nesodāmības gaisotni", kas radīja risku viņas dzīvībai, konstatēts sabiedriskā izmeklēšanā, par kuru ziņoja Maltas mediji.

53 gadus vecā Karuana-Galicija, kura atspoguļoja tā dēvēto Panamas dokumentu skandālu un citas delikātas tēmas, tika nogalināta 2017.gada 16.oktobrī automašīnas sprādzienā netālu no savas mājas.

Karuana-Galicija bija starp Maltas ievērojamākajām personām, pateicoties daudz lasītam žurnālistes blogam, kurā viņa atmaskoja noziedzību un korupciju, vēršoties gan pret toreizējo premjeru Džozefu Muskatu, gan pret opozīcijas pārstāvjiem.

foto: Ekrānuzņēmums
Nogalinātā Karuana-Galicija bija starp Maltas ievērojamākajām personām, pateicoties daudz lasītam žurnālistes blogam, kurā viņa atmaskoja noziedzību un korupciju.

Viņas slepkavība izraisīja starptautisku sašutumu un protestus. Žurnālistes dēli pēc viņas nāves pieprasīja premjerministra Muskata atkāpšanos, apsūdzot viņu nesodāmības kultūras radīšanā un Maltas pārvēršanā par "mafijas salu". Pakļaujoties spiedienam saistībā ar pārmetumiem par žurnālistes slepkavības lietas izmeklēšanu, premjerministrs Muskats 2020.gada janvārī atkāpās no amata.

Trīs tiesnešu grupa 437 lappuses garajā izmeklēšanas ziņojumā ierakstīja, ka gandrīz divus gadus ilgajā izmeklēšanā nav atraduši pierādījumus par valdības līdzdalību šajā slepkavībā, tomēr Maskats un visa viņa valdība būtu uzskatāmi par kolektīvi atbildīgiem.

"Valstij vajadzētu uzņemties atbildību par šo slepkavību," teikts ziņojumā, kura izvilkumus ceturtdien citēja Maltas ziņu mediji.

"Tā radīja nesodāmības gaisotni, kas cēlusies no administrācijas augstākajām aprindām (..) kuras taustekļi tad izpletās uz citām institūcijām, tādām kā policija un regulējošās iestādes, novedot līdz likuma varas sabrukumam," teikts ziņojumā.

Cilvēki Maltā sēro par nogalināto žurnālisti Dafni Karuanu Galisiju

gallery icon
23

Šī gaisotne, kurā valsts neveica pasākumus Karuanas-Galicijas aizsardzībai, kļuva par "labvēlīgu klimatu" slepkavībai, konstatēts šajā izmeklēšanā.

Tiesnešu grupa atrada "pārliecinošus pierādījumus", ka slepkavības izpildītāji apzinājās to, ka viņus aizsargās "personas augstākajos valsts amatos, kas var garantēt viņiem šādu aizsardzību, tai skaitā policijā un politiskajā laukā".

Simtiem cilvēku atvadās no Maltā nogalinātās žurnālistes

Maltā noslepkavotās žurnālistes Dafnes Karuanas-Galicias bērēs piektdien piedalījušies simtiem cilvēku, bet preses pārstāvji privātajā dievkalpojumā netika ielaisti.

gallery icon
93

Ekspremjers Muskats garā paziņojumā sociālajā tīklā "Facebook" rakstīja, ka slepkavībā aizdomās turēto ātra apcietināšana "atspēko jebkādu iespaidu par nesodāmību", kāda slepkavām būtu bijusi.

Viņš piebilda, ka nesodāmība Maltā pastāvējusi jau pirms viņa premjerministra amata laika.

"Par spīti ļoti nopietniem iebildumiem par šīs izmeklēšanas trūkumiem, es pieņemu minētos slēdzienus, kā es pagātnē vienmēr esmu darījis aiz cieņas pret šīm institūcijām," rakstīja Muskats. Viņš paziņoja, ka ir "samaksājis galējo politisko cenu", uzņemoties savu un citu cilvēku atbildību.

Maltā savā automašīnā uzspridzināta slavena žurnāliste, kura cīnījās pret korupciju

gallery icon
22