foto: AFP/Scanpix
Kā norit vakcinācija pasaulē: vērojamas atšķirības starp valstīm
Pote, nenokāpjot no mocīša. Vakcinācija Pakistānas lielākajā pilsētā Karači.
Pasaulē
2021. gada 1. augusts, 07:51

Kā norit vakcinācija pasaulē: vērojamas atšķirības starp valstīm

Kas Jauns Avīze

Eiropas Savienībā pret Covid-19 pilnībā vakcinēti vairāk nekā 200 miljoni cilvēku, 57% no pieaugušajiem. Vismaz pirmo devu saņēmuši 70 procentu.

“Pateicoties šiem skaitļiem, eiropieši ir pasaules līderu vidū,” norāda Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena. Tomēr ir lielas atšķirības starp valstīm, piemēram, Rumānijā vismaz vienu devu saņēmuši nedaudz vairāk par 30% pieaugušo, bet Dānijā 84 %.

Grieķijas pareizticīgo baznīcas sinode aicina ticīgos vakcinēties un laidusi klajā apkārtrakstu ar 12 jautājumiem un atbildēm par vakcināciju, ko nolasīt dievnamos. Pārrunāti ne tikai medicīniski jautājumi, bet arī populārākās sazvērestības, tostarp izskaidrota Grieķijā populārā melu teorija, ka vakcīnas saturot embriju šūnas. Sinode informē, ka šādu šūnu nav nevienā vakcīnā.

Dānijā tiem, kas potējušies ar divām dažādām vakcīnām, piedāvās trešo devu pēc vakcinācijas kampaņas beigām. Vairākas valstis ārpus Eiropas Savienības un Šengenas zonas neatzīst par pabeigtu vakcināciju, ja izmantoti atšķirīgi preparāti. Tas var izraisīt problēmas ceļojumu laikā aptuveni 150 000 Dānijas pilsoņu. Piemēram, kāda Dānijā dzīvojoša taizemiete nevar apciemot vecākus Taizemē. Veselības un aprūpes nozares darbinieki pirmo saņēma galvenokārt "AstraZeneca" vakcīnu, kuru vēlāk Dānija pārtrauca izmantot.

Tallinas osta un kompānija "Tallink Grupp" par poti piedāvā bezmaksas kuponus uz minikruīziem. Pasažieri, kuri līdz 15. augustam vakcinēsies uz kuģiem "Star" un "Megatar", saņems dāvanā kuponus kruīzam Tallina–Helsinki, kas būs derīgi līdz 30. decembrim.

Ņujorkā visiem vairāk nekā 300 000 pašvaldības darbinieku, tostarp policistiem, ugunsdzēsējiem un skolotājiem, no 13. septembra būs jāvakcinējas vai katru nedēļu jāveic Covid-19 tests. No 2. augusta šāda prasība attiecas uz 30 000 Ņujorkas valsts slimnīcu darbinieku. Vismaz vienu vakcīnas devu saņēmuši 59% pieaugušo ņujorkiešu, bet vakcinēšanās temps ir krities.