foto: Scanpix.com
Dubaijā mākslīgi rada nokrišņus cīņā pret 50 grādu karstumu
Jaunā “mākoņu sēšanas” metode ar drona tehnoloģiju palīdzību uz mākoņiem izšauj elektriskos lādiņus, tādējādi sakabinot mākoņus kopā un radot nokrišņus.
Pasaulē
2021. gada 22. jūlijs, 14:42

Dubaijā mākslīgi rada nokrišņus cīņā pret 50 grādu karstumu

Jauns.lv

Cenšoties pārvarēt 50 grādu pēc Celsija karstumu, Dubaija ķeras pie radikāla paņēmiena – “mākoņu sēšanas”.

Mašīnu pārpildīta šoseja, kas pārplūdusi lietusgāžu dēļ, radot sarežģītus braukšanas apstākļus – šāds skats šovasar pārsteidza daudzus Dubaijas iedzīvotājus, kuri bīstamajā 50 grādu karstuma periodā uz nokrišņiem nebija cerējuši.

Nokrišņi sausajā teritorijā radīti ar pavisam jaunu “mākoņu sēšanas” metodi, ar drona tehnoloģiju palīdzību uz mākoņiem izšaujot elektriskos lādiņus, tādējādi sakabinot tos kopā un radot nokrišņus.

Kā pavēstīja Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) nacionālais meteoroloģijas centrs, nokrišņi tika apzināti radīti mākslīgi ar “mākoņu sēšanas” metodi. Lai novērstu nokrišņu mazināšanos valstī, 2017. gadā AAE investēja 15 miljonus dolāru (12,7 miljonus eiro) deviņos dažādos projektos, kas paredzēti nokrišņu veicināšanai.

Dodot mākoņiem elektriskos sitienus, ūdens lāses var apvienoties un kļūt gana lielas, lai kristu zemē lietus formā.

“Mākoņu sēšana” patiesībā izgudrota jau 20. gadsimta 40. gados, zinātniekiem atklājot, ka, no lidaparātiem izšaujot ķīmiskas vielas, piemēram, sudraba jodīdu vai sāli, iespējams veicināt lietu un sniegu sausākās teritorijās. Pēcāk to izmantoja ASV karaspēks kā eksperimentālu kara paņēmienu.

Tomēr atzīts, ka šai metodei izmantotais sudraba jodīds rada intoksikācijas risku jūras iemītniekiem. Turklāt šis paņēmiens var veicināt arī ūdens temperatūru palielināšanos un traucēt jūras dabīgo vidi.

Dubaijas “mākoņu sēšana”, kas izmanto elektriskos lādiņus, uzskatāma par labvēlīgāku, jo tā neizmanto ķīmiskās vielas.

Vairākos ASV štatos jau gadu desmitiem tiek izmantota “mākoņu sēšanas” metode ar ķīmisko vielu palīdzību, tādējādi veicinot lietusgāzes par 10-15%.