foto: Scanpix.com
Argentīnā ievieš ID dzimumneitrālām personām
Atklāšanas ceremonijā Buenosairesā 21. jūlijā pasniegtas pirmās trīs "x" dzimuma kartes. Centrā redzams Argentīnas prezidents Alberto Fernandezs.
Pasaulē
2021. gada 22. jūlijs, 11:03

Argentīnā ievieš ID dzimumneitrālām personām

Jauns.lv

Argentīna nākusi klajā ar jaunām personu identifikācijas kartēm cilvēkiem, kas sevi identificē kā dzimumneitrālas personas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Argentīnā jau iepriekš ieviesti likumi, kas nosaka, ka iedzīvotāji drīkst sevi identificēt kā dzimumneitrālas personas, taču līdz šim viņiem nebija iespējas šādu informāciju norādīt pasēs vai identifikācijas kartēs. Iedzīvotāji varēja norādīt tikai vienu no diviem tradicionālajiem dzimumiem: sieviete vai vīrietis.

Turpmāk identifikācijas dokumentos varēs atzīmēt vienu no trim dzimumu opcijām: "sieviete", "vīrietis" vai "x". 

Kamēr vairākās pasaules valstīs, tostarp Kanādā, Indijā un Jaunzēlandē, jau ir ieviesta līdzīga identifikācijas sistēma, Argentīna ir pirmā valsts Latīņamerikā, kas nākusi klajā ar šādu iespēju.

Jauno ID karšu atklāšanas ceremonija notikusi Buenosairesā, kur pirmās trīs “x” personu kartes pasniedzis Argentīnas prezidents, iekšlietu ministrs un sieviešu, dzimuma un daudzveidības ministre.

Kā norādījis pats prezidents Alberto Fernandezs, pastāv vairāk identitāšu formas, nekā tikai sieviete un vīrietis, un arī tās ir jārespektē.

“Mēs būsim sasnieguši ideālu, kad ikviens varēs būt tāds, kāds viņš ir, un personas dzimums nevienu neinteresēs,” viņš teicis.

Argentīnas prezidents kopš stāšanās amatā 2019. gadā ir aktīvi atbalstījis progresīvas sociālās reformas.

Pērn Argentīnas valdība panāca abortu legalizāciju, taču šogad ieviesa nodokli sabiedrības bagātākajiem cilvēkiem, lai palīdzētu nodrošināt medicīniskos pakalpojumus un atbalstītu Covid-19 pandēmijas laikā cietušos uzņēmējus.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās