foto: REUTERS/SCANPIX
Somālijā pēc tradicionālas sieviešu dzimumorgānu kropļošanas procedūras mirst trīspadsmitgadīga meitene
Somālijā nežēlīgajai procedūrai tiek pakļauti aptuveni 98% sieviešu, lielākoties meitenēm, kas jaunākas par desmit gadiem.
Pasaulē
2021. gada 22. jūlijs, 05:29

Somālijā pēc tradicionālas sieviešu dzimumorgānu kropļošanas procedūras mirst trīspadsmitgadīga meitene

Jauns.lv

Fartuna Hasana Ahmeda bija tikai trīspadsmit gadus veca, kad viņa noasiņoja līdz nāvei pēc sieviešu ģenitāliju kropļošanas - Somālijā ierastas prakses.

Somālijā sieviešu ģenitāliju kropļošanas procedūrai tiek pakļauti aptuveni 98% sieviešu, turklāt pandēmijas laikā šis rādītājs ievērojami pieaudzis. Valstī nav neviena nacionāla likuma, kas šo darbību aizliegtu, un tas atspoguļojas datos – Somālijā šāda veida ķermeņa kropļošana notiek vairāk nekā jebkur citur pasaulē. 

Lielākoties šī procedūra tiek veikta meitenēm, kuras ir jaunākas par desmit gadiem.

Aktīvisti Somālijā stāsta, ka pēdējais reģistrētais sieviešu ģenitāliju kropļošanas gadījums, kas beidzies letāli, noticis 2018. gadā, kad bojā gāja kāda 10 gadus veca meitene.

Vecāki ierosina veikt kropļojošo procedūru

Trīspadsmit gadus veco Fartunu sagraizīja tradicionāls graizītājs, kas asistē arī vietējo sieviešu dzemdības. Viņš iepriekš jau bija veicis sieviešu ģenitāliju kropļošanas procedūru arī Fartunas deviņus gadus vecajai māsai.

13 gadus vecā meitene bija dzimusi klejotāju un ganu ģimenē, kura pieņēmusi lēmumu šo procedūru veikt meitenei brīvprātīgi. Pēcāk gan vecāki atzinuši, ka nožēlo šo lēmumu.

“Mēs izlēmām, ka gribam, lai mūsu meita tiek apgraizīta. Kad viņas māte ierosināja viņai veikt sieviešu ģenitāliju kropļošanas procedūru, es neiebildu,” teica mirušās meitenes tēvs.

Meitene tikusi sagraizīta agri no rīta, un viņas māte esot ar viņu palikusi, līdz Fartuna mirusi ap pulksten četriem pēcpusdienā.

“Mēs meklējām kādu mašīnu, kas varētu Fartunu nogādāt līdz slimnīcai, bet neviena nebija pietiekoši tuvu. Mēs nezinājām, ko darīt. Mēs vēlāk atradām mašīnu, bet, kad tā ieradās, viņa jau bija mirusi,” stāsta Fartunas māte.

Fartunas tēvs, kurš ir akls un gana kazas, lai uzturētu ģimeni, stāsta, ka Fartuna esot bijusi ļoti strādīga un bieži viņu pavadījusi. “Viņa man palīdzēja ar visu. Viņa gatavoja man ēst un pieskatīja dzīvniekus, lai es varētu atpūsties,” stāsta mirušās meitenes tēvs.

Ik sešas sekundes cieš vismaz viena meitene

“Global Media Campaign”, kas cīnās pret sieviešu ģenitāliju kropļošanu, sazinoties ar vietējām drošības iestādēm, noskaidrojuši, ka Fartunas ģimene vēl tiks nopratināta, taču neviens nav arestēts.

“Fartuna noasiņoja līdz nāvei 11. jūlijā pēc sieviešu ģenitāliju kropļošanas procedūras. Tajā pašā dienā blakus ciematā šāda procedūra tika veikta vēl 20 meitenēm,” vēsta “Global Media Campaign” pārstāvis Neimans Hasans. “Mums nav zināms, cik daudz meiteņu patiesībā mirst šīs procedūras dēļ. Bet mēs zinām, ka katras sešas sekundes vismaz vienai meitenei tiek veikta šāda procedūra. Šīm šausmām ir jāpieliek punkts!”

Domājams, ka Covid-19 pandēmijas laikā procedūru skaits ir palielinājies, jo skolas slēgtas un aktīvistu kampaņas mitējušās. ANO iedzīvotāju fonds brīdinājis, ka nākamo desmit gadu laikā varētu notikt vēl divi miljoni sieviešu ģenitāliju kropļošanas gadījumu visā pasaulē.

Nežēlīga kulturālā paraža 30 valstīs

Šo procedūru veic aptuveni trīsdesmit Āfrikas, Tuvo Austrumu un Āzijas valstīs. Domājams, ka patlaban pasaulē dzīvo 200 miljoni sieviešu un meiteņu, kurām veikta dzimumorgānu kropļošana.

Kamēr mūsdienu attīstītajās valstīs šāda prakse nav pat iedomājama, šajās kultūrās tā diemžēl ir sen iesakņojusies paraža, un iemesli tās veikšanai ir dažādi, taču galvenokārt saistīti ar kulturāliem un sociāliem faktoriem.

Dažkārt tās ir bailes, ka sieviete tiks izstumta no sabiedrības – dažās kopienās šīs operācijas nepieciešamība pat netiek apšaubīta. Bieži sieviešu ģenitāliju kropļošana tiek uzskatīta par svarīgu daļu meitenes pieaugšanā, tādējādi sagatavojot viņu laulībai un briedumam.

Turklāt kultūrās pastāv uzskats, ka pēc dzimumorgānu sakropļošana meitene neiesaistīsies pirmslaulību seksuālajos kontaktos un būs uzticīga savam laulātajam.

Meitenes pēc dzimumorgānu sakropļošanas tiek uzskatītas par atkal tīrām un skaistām, jo to neķītrās un netīrās ķermeņa daļas tikušas likvidētas.   

Rezultātā sievietēm nākas cīnīties ar mokpilnām problēmām - tā var būt smaga asiņošana, problēmas ar urinēšanu, cistas, infekcijas, komplikācijas grūtniecības un dzemdību laikā, kā arī palielināts jaundzimušo nāvju risks.