foto: Zoonar GmbH / Alamy/ Vida Press
Liverpūlei atņemts UNESCO Pasaules mantojuma statuss
Secināts, ka Liverpūles krastmalas "izcilo universālo vērtību" ir iznīcinājušas jaunas ēkas
Pasaulē
2021. gada 21. jūlijs, 13:57

Liverpūlei atņemts UNESCO Pasaules mantojuma statuss

Jauns.lv

Liverpūlei atņemts 2004. gadā piešķirtais UNESCO Pasaules mantojuma statuss, vēstī "The Guardian". Šāds lēmums pieņemts ar pamatojumu, ka gadiem ilgā pilsētas attīstība radījusi "neatgriezeniskus zaudējumus" Viktorijas laika doku vēsturiskajai vērtībai.

Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) sanāksmē trešdien Ķīnā secināts, ka Liverpūles krastmalas "izcilo universālo vērtību" ir iznīcinājušas jaunas ēkas, tostarp Anglijas futbola kluba "Everton" jaunais, 500 miljonu sterliņu mārciņu vērtais stadions.

Šis lēmums ir pazemojošs trieciens pilsētai, jo Liverpūle ir tikai trešā vieta pasaulē, kas pēdējo 50 gadu laikā zaudējusi UNESCO Pasaules mantojuma statusu.

foto: Sabena Jane Blackbird / Alamy/ Vida Press
Secināts, ka Liverpūles krastmalas "izcilo universālo vērtību" ir iznīcinājušas jaunas ēkas

2007. gadā no saraksta izņemts arī Arābijas oriksa rezervāts Omānā, bet 2009. gadā statusu zaudējusi Drēzdenes Elbas ieleja Vācijā.

Liverpūle pasaules mantojuma statusu ieguva 2004. gadā, reizē ar Ķīnas Lielo mūri un Tadžmahāla mauzoleju Indijā. Liverpūle tika slavēta par tās nozīmīgo tirdzniecības lomu Britu impērijas laikā un tās krastmalas arhitektonisko skaistumu. 18. un 19. gadsimtā Liverpūle bija lielākā osta pasaulē.

UNESCO statuss vēsturiskām vietām sniedz piekļuvi ANO finansējumam un aizsardzībai saskaņā ar Ženēvas konvenciju kara gadījumā, kā arī tās tiek iekļautas tūristu ceļvežos visā pasaulē.

Liverpūlei draudi tikt izsvītrotai no UNESCO Pasaules mantojuma saraksta tika izteikti jau 2012. gadā, kad UNESCO brīdināja, ka pilsētas attīstība ir ievērojami mainījusi tās panorāmu un grauj krastmalas mantojuma vērtību.