foto: Shutterstock
Spāņu ministrs sanikno ar aicinājumu retāk ēst gaļu
Hamons jeb spāņu šķiņķis pieder pie nācijas kultūras mantojuma.
Pasaulē
2021. gada 18. jūlijs, 06:10

Spāņu ministrs sanikno ar aicinājumu retāk ēst gaļu

Kas Jauns Avīze

Spānijas patērētāju lietu ministrs Alberto Garsons sācis kampaņu ar aicinājumu ēst mazāk gaļas, skaidrojot, ka tās pārmērīgs patēriņš kaitē veselībai, bet lopkopība – videi. Viņš arī ieteicis pirkt tikai augstvērtīgus gaļas produktus no fermām, kas praktizē ilgtspējīgu lopkopību.

Par atbildi ultralabējā partija "Vox" (Balss) apsūdzējusi Garsonu gaļas ēdāju demonizācijā, un tās līderis Santjago Abaskals tviterī nācis klajā ar lozungu Mazāk komunisma – vairāk dzīvības (#menosComunismoMásVida), atbildot uz ministra kampaņas saukli Menos carne, más vida (mazāk gaļas, vairāk dzīvības).

Sajūsmā nav arī Garsona kolēģi valdībā. Lauksaimniecības ministrs Luīss Planass kampaņu nosaucis par ļoti neveiksmīgu: “Tā ir netaisnīga pret visu valsts gaļas rūpniecību, kas dod ievērojamu ieguldījumu ekonomikā.” Sešu gaļas ražotāju asociāciju kopīgajā vēstulē Garsonam ministrs vainots nozares reputācijas graušanā, atgādinot, ka tā nodarbina divarpus miljonus darbinieku un ik gadu eksportē ražojumus par teju deviņiem miljoniem eiro.

Malā nav palicis arī premjers Pedro Sančess, kurš nesen apmeklēja Latviju. Preses konferencē Lietuvā viņš pavēstīja, ka nekas nelīdzinās labam bifštekam.

Garsons uzstājies valsts televīzijā, skaidrojot, ka neaicina pilnībā atteikties no gaļas, kas turklāt ir spāņu kultūras mantojums. Viņš esot tikai centies pārliecināt, ka, pēc veselības ekspertu ieteikuma, jāēd ne vairāk par 200 līdz 500 gramiem gaļas nedēļā, kamēr spāņu patēriņš pārsniedz kilogramu.

Tēmas