Pasaulē
2021. gada 16. jūlijs, 12:00

"Tad viņš vairs nespēja noturēties. Joprojām nezinu, vai kaimiņš vēl ir dzīvs...” - traģiskie plūdi Centrāleiropā paņēmuši vismaz 107 dzīvības

Jauns.lv

Vācijā un Beļģijā plūdi laupījuši dzīvības vismaz 107 cilvēkiem, bet vēl 1300 ir bezvēsts pazuduši.

Daudzi Vācijas iedzīvotāji bijuši spiesti pamest savas mājas, ēku logi sašķaidīti, veikali - izpostīti, mašīnas apgāztas uz jumta un sabrukuši pat tilti. Par daudzu cilvēku veselības stāvokli un atrašanās vietu nav iespējams noskaidrot, jo vietām  pārtrūkuši arī mobilie sakari.

Postoši plūdi pieredzēti arī Luksemburgā un Nīderlandē, kur Māstrihtas pilsētā evakuēti vairāki tūkstoši cilvēku.

Vācijas kanclere Angela Merkele norādījusi, ka, visticamāk, paies vairākas dienas, līdz varēs novērtēt patiesos traģēdijas zaudējumu apmērus. 

foto: ZUMAPRESS.com
Applūdusi iela Beļģijā.

“Viņš vairāk nevarēja noturēties”

“Es nezinu, cik bija pulkstenis. Kādi astoņi pusdeviņi vakarā. Uz ielas jau vairs nevarēja noparkoties neviens glābējauto. Es dzīvoju šajā ēka otrajā stāvā. Pretim ēkā man kaimiņš... Es redzēju savu paziņu, kurš turējās pie tādiem vārtiņiem, ko šeit jau vairs nevar redzēt. Un tad es ar kaimiņu izvilkām trosi, turējām katrs savā pusē, lai vīrietis tai varētu pieķerties,” traģēdiju atminas kāds Minstereifelē dzīvojošais vīrietis.

“Vienā brīdī plūdi bija kādus pat divus, varbūt divarpus metrus augsti. Un tad viņš vairāk nevarēja noturēties. Un viņš vienkārši tika paķerts līdz ar straumi. Es nezinu, kur viņš ir. Pilnīgi pazudis. Es vēl aizvien nezinu, vai viņš vēl ir dzīvs, vai kur viņš ir. Ūdens bija tik augstu. Viss, kas bija uz šīs ieliņas, ir vienkārši aizplūdis. Te bija tādi lieli metāla reklāmstabi, ceļa zīmes. Viss. Viss ir prom. Tā patiešām ir katastrofa.”

Vispirms plūdi, tad laupīšanas

Vācijas pilsētiņā Štolbergā pie Āhenes plūdu izraisīto haosu izmantojuši laupītāji. Kamēr pilsētiņas iedzīvotāji centušies atgūties no traģēdijas, zagļi no plūdu skartajiem īpašumiem iznesuši lietas, ko uzskatījuši par vērtīgām.

Veikala īpašnieks Erols Igneci ir šokēts: “Es dzīvoju pretim savam veikalam. Varu to redzēt no sava loga. Un cilvēki vienkārši gāja tur iekšā. Kad es atskrēju uz veikalu, viss bija iznests, bet laupītāji jau prom.”

Plūdi Vācijā un Beļģijā izpostījuši pilsētas

Vācijā un Beļģijā dzīvību zaudējuši vismaz 93 cilvēki, iedzīvotāji ir izlikti no savām mājām, ēku logi izšķaidīti, veikali - izpostīti, ...

gallery icon
44

Veikala īpašnieks min, ka no veikala izlaupīti aptuveni 1000 eiro. Turklāt plūdi sabojājuši arī daudzas preces, un vēl būs nepieciešams ieguldīt līdzekļus renovācijā. Kopumā Igneci paredz, ka zaudējumi viņa veikalam mērāmi jau piecu ciparu summās.

“Es vairāk neko daudz nevaru tur saglābt. Var redzēt, ka viss ir izpostīts. Apdrošinātāji jau noteikti zina, kas noticis. Kad mēs atkal varēsim atsākt darbu – man nav ne jausmas,” sašutis veikala īpašnieks.