foto: LETA
Lietuvas Seims atzīst nelegālo migrāciju caur Baltkrieviju par hibrīdagresiju
Pasaulē
2021. gada 13. jūlijs, 23:53

Lietuvas Seims atzīst nelegālo migrāciju caur Baltkrieviju par hibrīdagresiju

Jauns.lv / LETA

Lietuvas Seims otrdien pieņēma rezolūciju, kurā palielinājušos nelegālo migrāciju caur Baltkrieviju atzina par hibrīdagresiju.

Rezolūcijā konstatēts, ka "Lietuvai nedraudzīgas valstis īsteno hibrīdagresiju pret Lietuvas Republiku", organizējot robežu nelegāli šķērsojošo ārzemnieku plūsmas no trešajām valstīm nolūkā destabilizēt situāciju Lietuvā.

Par rezolūciju nobalsoja 56 deputāti, pret - divi, bet atturējās 23 deputāti.

Rezolūcijā paustas bažas, ka "šī hibrīdagresija var attīstīties, tikt izmantota un kļūt par pamatu jauna rakstura draudiem plaša mēroga [Krievijas un Baltkrievijas] militāro mācību "Zapad" kontekstā".

Tāpēc valdībai ieteikts valsts robežas apsardzes pastiprināšanai iesaistīt armiju, kā arī uzstādīt uz robežas fizisku norobežojumu.

Šādus pasākumus Lietuvas valdība jau ir sākusi veikt.

Tiek ierosināts arī nodrošināt, lai nelegālās migrācijas plūsmu organizētāji, tostarp Baltkrievijas fiziskās un juridiskās personas, tiktu saukti pie atbildības un lai attiecībā pret viņiem tiktu izmantotas nacionālās sankcijas un Eiropas Savienības sankcijas.

Vēl rezolūcijā ierosināts uzskatīt ārzemniekus no trešajām valstīm,  kuri šķērsojuši Lietuvas robežu un kuriem nav dokumentu (izņemot sievietes ar bērniem, grūtnieces, invalīdus un bērnus līdz 16 gadu vecumam), kamēr nav pierādīts pretējais, par iespējamajiem aktīvajiem dalībniekiem hibrīduzbrukumā. Tāpēc uz viņiem jāattiecina citi aizturēšanas un izmitināšanas nosacījumi, norāda Seims.

Ieteikts arī nelegālās imigrācijas izcelsmes valstīs rīkot informācijas kampaņu nolūkā apturēt potenciālos migrantus, kā arī censties panākt nelegālo migrantu atgriešanos viņu valstīs.

Seims arī aicinājis ES dalībvalstis, Eiropas Komisiju un citas institūcijas izrādīt solidaritāti un sniegt Lietuvai nepieciešamo palīdzību hibrīdagresijas novēršanā.

Jau ziņots, ka šogad Lietuvā aizturēti vairāk nekā 1600 nelegālie imigranti, kas ieradušies no Baltkrievijas, un tas ir apmēram 20 reižu vairāk nekā visā pagājušajā gadā.

Lietuvas amatpersonām ir aizdomas, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai. Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko, reaģējot uz jaunajām ES sankcijām, pagājušajā mēnesī paziņoja, ka Baltkrievija vairs neaizsargās Eiropu no nelegālajiem imigrantiem.