foto: AFP/Scanpix
Talibi brīdina Turciju par sekām, ja tās karavīri paliks Afganistānā
Turcijas karavīriem būs vadošā loma Kabulas lidostas drošības garantēšanā pēc tam, kad NATO misija Afganistānā būs noslēgusies.
Pasaulē
2021. gada 13. jūlijs, 14:12

Talibi brīdina Turciju par sekām, ja tās karavīri paliks Afganistānā

Jauns.lv / LETA

Afganistānas islāmistu nemiernieku kustība "Taliban", kas aktivizējusi cīņas pret valdības spēkiem, brīdinājusi Turciju, lai tā rēķinās ar sekām, ja Ankara neizvedīs savu karaspēku no Afganistānas.

"Turcijas vadītāju paziņojums par agresijas turpināšanu pret mūsu valsti pēc Savienoto Valstu lūguma un lēmuma mums izsauc naidu un rada kaitējumu divpusējām attiecībām," teikts talibu paziņojumā, ko otrdien publicējuši Afganistānas mediji.

"Ārvalstu karaspēka atrašanās Afganistānā neatkarīgi no šīs valsts nosaukuma ir agresija, un pret uzurpatoriem mēs izturēsimies, balstoties fatvā, ko izdevis pusotrs tūkstotis Afganistānas [islāma] zinātnieku," teikts paziņojumā.

Maijā ASV un Turcijas prezidenti Džo Baidens un Redžeps Tajips Erdogans panāca vienošanos, ka Turcijas karavīriem būs vadošā loma Kabulas lidostas drošības garantēšanā pēc tam, kad NATO misija Afganistānā būs noslēgusies.

Jūnija vidū Erdogans paziņoja, ka viņa valsts ir gatava paturēt militāro kontingentu Afganistānā pēc NATO spēku izvešanas, ja tam būs ASV finansiālais atbalsts.

ASV, Lielbritānija un citas NATO valstis arī izskata iespēju paturēt daļu karavīru Afganistānā, lai nodrošinātu savu vēstniecību apsardzi.