foto: REUTERS/SCANPIX
Merkele: "Ukraina ir un būs tranzītvalsts pat pēc "Nord Stream 2" pabeigšanas"
Dabasgāzes tranzīts caur Ukrainu turpināsies pat pēc Krievijas-Vācijas gāzesvada "Nord Stream 2" celtniecības pabeigšanas, norādīja Vācijas kanclere Angela Merkele.
Pasaulē
2021. gada 13. jūlijs, 11:18

Merkele: "Ukraina ir un būs tranzītvalsts pat pēc "Nord Stream 2" pabeigšanas"

Jauns.lv / LETA

Vācijas kanclere Angela Merkele pirmdien paziņoja, ka dabasgāzes tranzīts caur Ukrainu turpināsies pat pēc Krievijas-Vācijas gāzesvada "Nord Stream 2" celtniecības pabeigšanas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Ukraina ir un būs tranzītvalsts pat pēc "Nord Stream 2" pabeigšanas," norādīja Merkele Berlīnē notiekošā preses konferencē.

"Pastāv ievērojamas bažas par šo Ukrainas pusē un mēs to uztveram ļoti nopietni," sacīja kanclere, piebilstot, ka Vācija darīs visu iespējamo, lai garantētu Ukrainai šo nozīmīgo ienākumu avotu.

1230 kilometru garais cauruļvads "Nord Stream 2" apies Ukrainas gāzes infrastruktūru, tādējādi gadā atņemot valstij aptuveni miljardu eiro tranzīta nodevās.

Lai mazinātu spriedzi, Vācija palīdzējusi panākt vienošanos, kas paredzēs, ka Krievijas gāzes gigants "Gazprom" Ukrainai maksā tranzīta nodevas līdz 2024.gada beigām neatkarīgi no tā, vai tas patiesi izmanto Ukrainas cauruļvadus.

Vācija vairākkārt paudusi gatavību ieņemt starpnieka lomu sarunās, lai nodrošinātu, ka Ukraina turpina saņemt šīs nodevas arī pēc 2024.gada beigām.