Sidneja sekmīgākai cīņai ar Covid-19 Indijas paveidu saņems 300 000 vakcīnas devu
foto: EPA/Scanpix
Vīrusa uzliesmojumā Sidnejā saslimuši gandrīz 400 cilvēki, un tas strauji izplatās nevakcinēto iedzīvotāju vidū.
Pasaulē
2021. gada 8. jūlijā, 12:49

Sidneja sekmīgākai cīņai ar Covid-19 Indijas paveidu saņems 300 000 vakcīnas devu

Jauns.lv / LETA

Sidnejai cīnoties ar koronavīrusa delta jeb Indijas paveidu, ceturtdien uz pilsētu tiks nosūtīti 300 000 Covid-19 vakcīnas devu, paziņojis Austrālijas premjerministrs Skots Morisons.

Sidneja sekmīgākai cīņai ar Covid-19 Indijas pavei...

Sidnejā jau trešo nedēļu pēc kārtas spēkā karantīnas režīms, taču vīruss turpina strauji izplatīties. Pēdējo 24 stundu laikā pilsētā reģistrēti 38 jauni Covid-19 gadījumi.

Morisons sacīja, ka situācija pilsētā ir ļoti nopietna, un aicināja iedzīvotājus ievērot rīkojumu par maksimālu uzturēšanos mājās.

Vīrusa uzliesmojumā Sidnejā saslimuši gandrīz 400 cilvēki, un tas strauji izplatās nevakcinēto iedzīvotāju vidū, apdraudot Austrālijas sasniegumus cīņā ar Covid-19.

"Mēs esam nogājuši tik tālu ceļu pēdējos 18 mēnešos, un tagad ir laiks turpināt virzīties uz priekšu. Tagad nav laika ļauties neapmierinātībai," žurnālistiem Sidnejā sacīja Morisons.

Policija paziņojusi, ka pastiprinās patrulēšanu Sidnejas dienvidrietumos, lai nodrošinātu ierobežojumu ievērošanu.

Neskatoties uz vairākiem vīrusa uzliesmojumiem, Austrālijai izdevies izvairīties no ļaunākā scenārija, pateicoties karantīnas režīmiem, intensīvai kontaktu izsekošanai un efektīvai starptautisko robežu slēgšanai pēdējos 15 mēnešus. Tas ļāva austrāliešiem relatīvi normāli dzīvot pandēmijas apstākļos, izvairoties no liela mirušo skaita.

Pēc augsta ranga Jaundienvidvelsas štata veselības dienestu amatpersonas izteikumiem, ka uzliesmojumu Sidnejā var neizdoties pakļaut kontrolei, reģiona līderi draudēja norobežot Sidneju no pārējās valsts.

Rietumaustrālijas štata premjerministrs solīja uz nenoteiktu laiku pagarināt aizliegumu ceļot uz un no Sidnejas un Jaundienvidvelsas, ja situācija tur netiks pakļauta kontrolei.

Ceļošanas aizliegumu starp štatiem kļuvuši par regulāru parādību Austrālijā, bet draudi slēgt robežas, kamēr tiek izplatītas vakcīnas, ir jauns pavērsiens.

Austrālijā pret Covid-19 pilnībā vakcinējušies ir aptuveni 8% iedzīvotāju, kas ir viens no zemākajiem rādītājiem starp bagātajām valstīm. Un plaša vakcinācija netiek gaidīta līdz 2021.gada beigām.

"Nekur pasaulē neviena kopiena nav spējusi sadzīvot ar delta paveidu bez ievērojamiem vakcinācijas līmeņiem, mēs vienkārši neesam gatavi sadzīvot ar šo delta paveidu," brīdināja Austrālijas Medicīnas asociācijas prezidents Omārs Horshīds, piebilstot, ka var būt nepieciešami stingrāki ierobežojumi, lai apturētu vīrusa izplatīšanos.

Kopš pandēmijas sākuma Austrālijā reģistrēti tikai nedaudz vairāk par 30 800 Covid-19 gadījumu un 910 nāves gadījumi.