Pasaulē
2021. gada 20. jūnijs, 05:35

Briti pāriet uz plastmasas banknotēm

Kas Jauns Avīze

23. jūnijā Anglijas Banka laidīs apgrozībā jaunu 50 mārciņu banknoti, ar to noslēdzot atteikšanos no papīra naudas, raksta "Kas Jauns Avīze".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Proti, turpmāk visas banknotes būs izgatavotas no daudz izturīgāka polimēru materiāla – tās ir grūtāk viltot, nejauši saplēst, labi atgrūž netīrumus un ūdeni. Piecdesmitnieku rotā angļu matemātiķis Alans Tjūrings (1912–1954), un jaunās naudas izlaišanai izvēlēta viņa dzimšanas diena.

Otrā pasaules kara laikā Tjūringa vadītā atšifrētāju grupa uzlauza nacistu šifrēšanas mašīnas Enigma kodu, kas, iespējams, ļāva sabiedrotajiem sakaut nacistus divus gadus agrāk. Pēc kara Lielbritānijas Nacionālajā fizikas laboratorijā pēc Tjūringa projekta uzbūvēja pasaulē pirmā datora prototipu.

1950. gadā Alans Tjūrings formulēja Tjūringa testu – kā noteikt, vai mašīna ir tikpat saprātīga ka cilvēks. Tests būtu veiksmīgs, ja pēc piecu minūšu sarunas, uzdodot jebkādu jautājumu, cilvēks vismaz 30% gadījumu nevarētu atšķirt, ka viņš sarunājas ar skaitļošanas mašīnu.

2014. gadā datorprogramma pirmo reizi izturēja Tjūringa testu, izliekoties par 13 gadu vecu puiku no Odesas.

1952. gadā Tjūringu arestēja par mīlas sakaru ar 19 gadus vecu jaunekli – tolaik Lielbritānijā homoseksuālisms bija kriminālnoziegums. Cietumsoda vietā viņam piesprieda piespiedu ārstēšanu, tostarp ar hormonu preparātiem, un 41 gada vecumā kara laika varonis un matemātikas ģēnijs izdarīja pašnāvību. Tikai 2013. gadā viņu reabilitēja.

“Viņš bija vadošs matemātiķis, biologs un datorzinātņu celmlauzis,” norāda Anglijas Bankas vadītājs Endrū Beilijs. “Viņš piedzīvoja necilvēcīgu attieksmi par to, ka bija gejs. Izvēloties viņu kā mūsu 50 mārciņu banknotes seju, mēs atdodam cieņu viņa sasniegumiem un visām tām vērtībām, ko viņš simbolizē.”

Uz jaunās piecu mārciņu banknotes attēlots leģendārais premjers Vinstons Čērčils, uz desmitnieka – rakstniece, romāna Lepnums un aizspriedumi autore Džeina Ostina (1775–1817), uz divdesmitnieka gleznotājs Viljams Tērners (1775–1851). Kritiķi šķendējas, ka viņu vidū ir tikai viena sieviete, turklāt visi ir baltie.