foto: AFP/Scanpix
Džihādistu grupējums "Boko Haram" apstiprina sava vadītāja nāvi
Abubakara Šekau gājis bojā cīņā ar konkurējošu džihādistu grupējumu.
Pasaulē
2021. gada 17. jūnijs, 08:12

Džihādistu grupējums "Boko Haram" apstiprina sava vadītāja nāvi

Jauns.lv / LETA

Nigērijas džihādistu grupējums "Boko Haram" ir apstiprinājis sava vadītāja Abubakara Šekau nāvi, kurš gājis bojā cīņā ar konkurējošu džihādistu grupējumu, liecina grupējuma jaunā komandiera videovēstījums.

Īsajā videovēstījumā arābu valodā "Boko Haram" jaunais augstākais komandieris Bakura Modu, kurš pazīstams arī kā Sahaba, aicināja pārējos šī grupējuma komandierus saglabāt lojalitāti par spīti vadītāja zaudējumam.

Šekau, kurš kļuva bēdīgi slavens pēc apmēram 300 skolnieču nolaupīšanas 2014.gadā, maijā izdarīja pašnāvību, negribot padoties grupējumam "Islāma Valsts Rietumāfrikas provincē" (ISWAP), kas uzbruka viņa bāzes nometnei Borno štatā Nigērijas ziemeļaustrumos, pavēstīja ziņu avoti drošības spēkos.

ISWAP komandieris Abu Musabs al Barnavi kādā audioierakstā jau bija apgalvojis, ka Šekau izdarījis pašnāvību, bēgot no ISWAP kaujiniekiem.

Šekau nāve tiek uzskatīta par nozīmīgu pavērsienu Nigērijas bruņotajā konfliktā, tomēr ISWAP pēdējā laikā ir kļuvis par dominējošo spēku islāmistu nemieros Nigērijas ziemeļaustrumos.

ISWAP 2016.gadā atšķēlās no "Boko Haram", iebilstot pret Šekau praksi uzbrukt musulmaņu civiliedzīvotājiem un izmantot sievietes par spridzinātājām pašnāvniecēm.

Kopš 2009.gadā Nigērijas ziemeļaustrumos sākās islāmistu nemieri, tajos nogalināti vairāk nekā 40 000 cilvēku, bet vairāk nekā divi miljoni ir atstājuši savas mājas.