foto: AFP/Scanpix
Berlīnē būvē vienu dievnamu trim reliģijām
Mācītājs Gregors Hohbergs, rabīns Andreass Našama un imams Kadirs Sansi svinīgi iebūvējuši pamatakmeni dievnamam, kurā zem viena jumta būs trīs reliģijas.
Pasaulē
2021. gada 6. jūnijs, 05:31

Berlīnē būvē vienu dievnamu trim reliģijām

Kas Jauns Avīze

Berlīnē svinīgi ielikts pamatakmens dievnamam "House of One", kas kalpos uzreiz trim reliģijām – kristiešiem, jūdaistiem un musulmaņiem. Viņus visus vieno ticība vienam Dievam.

Ēku no dzeltena smilšakmens 42 metru augstumā būvēs "Petriplatz" laukumā, uz 13. gadsimtā celtas baznīcas pamatiem, kura nodega Otrā pasaules kara beigās 1945. gada aprīlī.
Jaunajā dievnamā atradīsies atsevišķās telpās kristiešu baznīca, sinagoga un mošeja, kurām būs viena kopēja zāle.

Ceremonijā piedalījās Bundestāga priekšsēdētājs Volfangs Šoible, kurš šo projektu nosauca par neparastu, jo iniciatori ir paši garīdznieki.

Celtniecība izmaksās 47,3 miljonus eiro, pagaidām savākti 40 miljoni eiro – nauda piešķirta no valsts un federālās zemes budžetiem, saņemti arī privātie ziedojumi no vairāk nekā 60 valstīm. Būvi plānots pabeigt 2025. gadā.

foto: EPA/Scanpix
Jauno dievnamu iecerēts pabeigt 2025. gadā.

Vietā piebilst, ka islāms (neskaitot ekstrēmus fundamentālistus) nenoliedz abas pārējās monoteisma reliģijas, kas pielūdz tikai vienu Dievu, bet tikai uzskata sevi par patiesāku turpinājumu.

Musulmaņi, piemēram, atzīst Jēzu par vienu no praviešiem, taču noraida viņa dievišķumu, neuzskata par Dieva dēlu, bet par cilvēku, kuram bija māte, bet nebija tēva.

Tēmas