Pasaulē
2021. gada 19. maijs, 13:22

"Nopietna kļūda" - Berlīnes zoodārzā konstatē balto lāču incestu

Jauns.lv

No Krievijas uz Berlīnes zoodārzu atvestie baltās lācenes Gertas vecāki izrādījušies brālis un māsa. Lācene Gerta piedzima Berlīnes zoodārzā 2018.gadā. Incesta iemesls - kļūda Krievijas dokumentos, vēsta "Deutsche Welle".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lācene Gerta kopā ar mammu Toņu

No Krievijas uz Berlīnes zoodārzu atvestie baltās lācenes Gertas vecāki izrādījušies brālis un māsa. Lācene Gerta piedzima Berlīnes zoodārzā 2018.gadā. ...

gallery icon
12

Gertas vecāki bija 2013.gadā no Krievijas atvesties lāči Toņa un Voloģa, kurus saveda kopā, lai īstenotu Eiropas balto lāču populācijas programmu.

2020.gadā šīs programmas krievu koordinators, Maskavas zoodārza vadošā speciāliste Marina Galešuka pamanīja nesakritības lāču dokumentos.

Izmeklēšanas gaitā noskaidrojies, ka Toņa sajaukta ar citu lāču mātīti, un Voloģa un Toņa patiesībā ir brālis un māsa. To apstiprinājusi ģenētiskā analīze.

foto: AFP/Scanpix
Gerta ar savu māti Toņu.

Berlīnes zoodārzs savā paziņojumā atzina, ka šis incesta gadījums ir "nopietna kļūda", kas Eiropas lāču vairošanās programmu atmetīs atpakaļ.

Berlīnes zoodārza vadītājs Andreas Kneriems atzīmēja, ka runa ir par "cilvēcisku kļūdu", bet viņa Maskavas kolēģu darbības bijušas pilnībā caurspīdīgas un bez ļaunprātīga nodoma.

Toņa programmā vairs nepiedalīsies, jo viņas vecāku pēcteči tajā jau ir plaši pārstāvēti. Baltie lāči ir iekļauti Starptautiskās dabas aizsardzības Sarkanajā sarakstā saistībā ar viņu dabiskās vides samazināšanos.