foto: AFP/Scanpix
Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ
Īrijas premjerministrs Maikls Martins saņēmis pirmo "AstraZeneca" vakcīnas devu.
Pasaulē
2021. gada 15. maijs, 06:50

Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ

Jauns.lv

Fakti par un ap vakcināciju pasaulē šonedēļ.

Rumānijā Drakulas pils pārtapusi vakcinācijas centrā, un brīvdienās kopā ar "Pfizer/BioNTech" poti izsniedz arī bezmaksas biļeti uz viduslaiku spīdzināšanām veltītu izstādi. 14. gadsimtā celtajā Branas pilī valdīja Vlads Cepešs, kurš īru rakstnieku Bremu Stokeru iedvesmoja vampīra tēlam. Mediķi piegājuši uzdevumam radoši un nēsā maskas ar šļircēm ilkņu vietā.

Kanāda pirmā pasaulē apstiprinājusi "Pfizer/BioNTech" vakcīnas "Comirnaty" lietošanu bērniem vecumā no 12 gadiem. Dati no izmēģinājumiem ASV, kuros piedalījās vairāk nekā 2000 bērnu, kas saņēma abas devas, apstiprina, ka nepilngadīgajiem tā ir tikpat droša kā pieaugušajiem. Vakcinēto bērnu vidū nebija fiksēti Covid-19 gadījumi.

Serbijā visiem, kuri līdz maija beigām saņems vakcīnu, izmaksās 3000 dināru (25 eiro). Prezidents Aleksandrs Vučičs norāda, ka valsts vēlas "atlīdzināt cilvēkiem, kas izrādījuši atbildību". Serbijā ar septiņiem miljoniem iedzīvotāju pēc 1,3 miljonu pilnas vakcinēšanas kampaņas gaita sākusi buksēt. Lai to paātrinātu, iesaistās arī tirdzniecības centri, izsniedzot preču kuponus, un kafejnīcas, uzsaucot vakcinētajiem desertu vai pīrādziņus.

Itālija sākusi masveida vakcināciju mazajās salās, lai atvaļinājumu sezonas sākumā nodrošinātu to iedzīvotājiem pilnīgu aizsardzību. Daudzās no apmēram 30 mazo salu ir niecīgs skaits veselības iestāžu. Vakcinācija jau veiksmīgi notiek lielākās salās, piemēram, Kapri, kur sapotēti apmēram 80% cilvēku vecumā virs 16 gadiem.

Ap 20% amerikāņu negrasās vakcinēties, un varas iestādes cenšas viņus dažādi pārliecināt. Ņūdžersijā visiem pieaugušajiem par pirmo poti izsniedz kuponu bezmaksas alum vai glāzītei stiprāka dzēriena dažos krogos, tāpat arī Konektikutā, kur var izvēlēties arī bezalkoholisku baudījumu. Mērilendā visi budžeta iestāžu darbinieki saņem 100 dolāru čeku. Detroitā ikviens par katru personu, kuru aizved uz vakcināciju, iegūst dāvanu karti par 50 dolāriem. Losandželosā potētajiem izsniegs dārzeņus un augļus.