foto: Shutterstock
"Žurku galvaspilsēta" Čikāga ar grauzējiem cīnās, izmantojot sentēvu metodi
Pasaulē
2021. gada 16. maijs, 06:02

"Žurku galvaspilsēta" Čikāga ar grauzējiem cīnās, izmantojot sentēvu metodi

Jauns.lv

Čikāga, kas ASV jau sesto gadu pēc kārtas tiek dēvēta par žurku galvaspilsētu, cīņā ar grauzējiem izmēģina sentēvu metodi - ielās izlaiž kaķus.

Biedrības The Tree House Humane society programma "Kaķi darbā" paredz, ka noķertie ielas dzīvnieki vispirms tiek kastrēti vai sterilizēti, saņem veterināro palīdzību. Tad šiem dzīvniekiem privātmāju vai uzņēmumu īpašnieki, kuru teritoriju ir apsēdušas žurkas, var pieteikties tiešsaistē. 

"Vienlaikus aprūpētājam tiek piešķirti divi vai trīs kaķi. Viņam jānodrošina kaķim barību, ūdeni. Vairumā gadījumu mūsu darba kaķi kļūst par iemīļotiem ģimenes vai komandas locekļiem, dažiem pat ir savas "Instagram" lapas," "WGN News" stāsta biedrības pārstāve Sāra Lisa. 

Ņemot vērā, ka ielas kaķi nealkst pēc dzīves iekštelpās, tad viņi pārsvarā dzīvojot ārā. Tā viņi ir uzauguši, tādēļ šī esot vide, kurā viņi jūtas vislabāk.  

Pēc Lisas teiktā, klienti atzinīgi novērtējuši kaķu darbu, jo žurkas vairs netraucējot viņu ikdienas dzīvi. Reizēm pietiekot vien ar kaķa klātbūtni, jo žurkas to "klasificē kā bīstamu teritoriju". 

Biedrība "The Tree House Humane society" kopš 2012. gada izlaidusi pilsētas ielās atpakaļ ap 1000 noķerto ielas kaķu.

Jāteic, ka ar žurku problēmu ASV cīnās ne vien Čikāga. Pērn milzu žurkas apgrūtināja arī ņujorkiešu dzīvi. Sūdzības par žurkām 2020. gadā Ņujorkā tika saņemtas par trešdaļu vairāk nekā 2019. gadā. Visvairāk tika ziņots par žurkām Centrālparkā, bet tās apgrūtināja arī dažādu ēdinātāju darbu. 

Ņujorkieši pērn pauda uzskatu, ka žurkas savairojušās un palikušas tik resnas tādēļ, ka atkritumi netiek savākti pietiekami bieži. Tāpat iemesls varētu būt pandēmijas dēļ slēgtie restorāni, kuros ir palikuši dažādi pārtikas krājumi.