foto: AFP/Scanpix
FOTO: no Nīderlandes līdz Turcijai, no Krievijas līdz Ķīnai. Musulmaņi svin ramadāna noslēgumu
Pasaulē
2021. gada 13. maijs, 12:10

FOTO: no Nīderlandes līdz Turcijai, no Krievijas līdz Ķīnai. Musulmaņi svin ramadāna noslēgumu

Jauns.lv

Šajās dienās islāmticīgajā pasaulē tiek atzīmēti Dzīru svētki (Eid al-Fitr), kas iezīmē musulmaņu svētā mēneša ramadāna noslēgumu un gavēņa beigas.

Dzīru svētki ir vieni no nozīmīgākajiem islāmticīgo svētkiem, kuru laikā musulmaņi sanāk kopā, lai lūgtos, ēstu svinīgāku ēdienu pēc mēneša pieticības, ko paredz ramadāna gavēnis, kā arī dāvinātu un saņemtu dāvanas. 

Lai šajā dienā sveiktu viens otru, cilvēki izmanto teicienu "Eid Mubarak" - "Eid" ir svētki, bet "Mubarak" aptuvenā tulkojumā no arābu valodas nozīmē "svētīti".

Musulmaņu pasaule ar lūgšanu atzīmē ramadāna beigas un Eid al-Fitr svētku sākumu

Otrdien, 12. aprīlī, beidzies musulmaņu svētais mēnesis ramadāns, kas tiek nosvinēts ar trīs dienu ilgiem Eid-Al-Fitr jeb Dzīru svētkiem.

gallery icon
55

Kas ir ramadāns?

Ramadāns, devītais mēnesis islāma kalendārā, šogad sākās 13. aprīlī. Šajā mēnesī musulmaņi visā pasaulē ik gadu no saullēkta līdz saulrietam ievēroja gavēni, cītīgi apmeklēja lūgšanas, atturējās no miesīgiem priekiem un piedomāja, ka jādara labi darbi.

Islāma pasaulē sācies svētais mēnesis ramadāns

Ramadāns ir devītais un svētais mēnesis, bet, ņemot vērā, ka islāmā izmanto mēness kalendāru, tas ir, katrs mēnesis sākas ar ...

gallery icon
44

Neatņemama ramadāna sastāvdaļa ir gavēšana, kas ir obligāta visiem pieaugušajiem musulmaņiem, izņemot tos, kuri slimo, ceļo, ir padzīvojuši, ir stāvoklī, baro bērnu ar krūti, cieš no diabēta vai kādas citas hroniskas saslimšanas. Tāpat ramadāns netiek ievērots menstruāciju laikā. Šogad daudziem radās jautājums, kas notiek, ja ramadāna laikā saslimst ar Covid-19. Šādos gadījumos gavēšanu var pārtraukt un izlaistās dienas gavēt jebkurā citā laikā.

Gavēnis ilgst no saullēkta līdz saulrietam. Pirms saules lēkta musulmaņi parasti vienojas maltītē, kuras nosaukums ir suhurs, bet saulrietā pārtrauc gavēšanu ar maltīti, ko sauc par iftaru. Ierasts, ka vakara ēdienreize tiek sākta ar ramadāna slavenāko uzkodu - datelēm.

Svētā mēneša laikā musulmaņi arvien vairāk velta laiku lūgšanām, biežāk apmeklē mošeju, kā arī ziedo trūcīgajiem.

Ramadāna laikā musulmaņi ne tikai gavē, bet cītīgākie arī seko ieteikumam šī mēneša laikā izlasīt visu Korānu.

Cilvēki, kuri vēlas apsveikt gavējošos musulmaņus, var teikt "Ramadan Mubarak", kas aptuvenā tulkojumā nozīmē "Lai svēts ramadāns".