foto: REUTERS/SCANPIX
Kaut kas neredzēts: tonnām beigtu un toksisku zivju izskalojušās Libānas ezera krastos
Pasaulē
2021. gada 9. maijs, 19:08

Kaut kas neredzēts: tonnām beigtu un toksisku zivju izskalojušās Libānas ezera krastos

Jauns.lv

Mākslīgā Karona ezera, kurā ietek garākā Libānas upe Litani, krastos izskalojušās vairākas tonnas beigtu zivju, radot neciešamu smaku un ciešanas tuvējo ciematu iedzīvotājiem. Ekoloģiskajā katastrofā tiek vainoti piesārņotie ūdeņi.

Pirmās beigtās zivis ūdenskrātuves krastos konstatētas jau šī gada aprīļa beigās, bet kopš tā laika izskaloto zivju skaits turpina pieaugt. Brīvprātīgie cenšas smirdošās un trūdošās zivis savākt, un tās tiek apraktas zemē turpat netālu.

Ekoloģiskā katastrofa Libānā - tonnām beigtu zivju mākslīgā ezera krastos

Mākslīgā Karona ezera, kurā ietek garākā Libānas upe Litani, krastos izskalojušās vairākas tonnas beigtu zivju, radot neciešamu smaku un ciešanas ...

gallery icon

Vides aktīvisti jau gadiem ilgi esot brīdinājuši par notekūdeņu un atkritumu radīto ūdens piesārņojumu. Dažās dienās savāktas vismaz 40 tonnas beigtu zivju, un vietējie šo situāciju raksturo kā kaut ko nebijušu. Viņi aicināja Litani upes pārvaldi atrast katastrofas cēloni un izsekot, kurš ezerā iepludina notekūdeņus.

Upes pārvalde šonedēļ paziņojusi, ka zivis ir toksiskas un pārnēsā vīrusu, raksta BBC. Cilvēki tiek aicināti nemakšķerēt zivis Litani upē.

Lielā piesārņojuma dēļ jau kopš 2018. gada ūdenskrātuvē ir aizliegts zvejot. Karona ezers tika izveidots 1959.gadā ar mērķi nodrošināt ūdeni hidroenerģijai un apūdeņošanai.