foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Grūti savilkt galus, tāpēc virsnieks pārdeva dzimteni
Krievijas vēstniecība Romā – diplomātiskajā aizsegā šeit darbojoties ap desmit darbinieku no Galvenās izlūkošanas pārvaldes.
Pasaulē
2021. gada 10. aprīlis, 07:43

Grūti savilkt galus, tāpēc virsnieks pārdeva dzimteni

Kas Jauns Avīze

Itālijā par spiegošanu Krievijas labā aizturētā virsnieka sieva viņa rīcību skaidro ar ienākumu krišanos pandēmijas laikā – ar 3000 eiro algu bijis grūti uzturēt četrus bērnus, četrus suņus un vēl maksāt hipotēku.

Ģenerālštāba virsnieku, fregates kapteini Valteru Biotu arestēja specvienība, kad viņš mēģināja nodot zibatmiņu ar slepeniem dokumentiem Krievijas militārā atašeja Romā darbiniekam. Tajos bijušas ziņas par Itālijas bruņotajiem spēkiem un NATO, iespējams, arī par operācijām Afganistānā un Irākā. Par šo nodevības epizodi solīti 5000 eiro.

Sievas asaras nelīdzēs

Vīru centusies attaisnot un publiku iežēlināt viņa 54 gadus vecā sieva Klaudija Karbonara, psihoterapeite un seksoloģe. Intervijā laikrakstam "Corriere della Sera" viņa stāsta, ka no 3000 eiro lielās algas dzīvesbiedrs spiests maksāt 1200 eiro par hipotēku – kredītā nopirkto māju Romas piepilsētā 268 000 eiro vērtībā. Turklāt jāmaksā par bērnu skološanu un trenažieru zālēm. “Viņš baidījās, ka vairs nevarēs atļauties mūsu tēriņus,” teic Karbonara, norādot, ka ģimene nedzīvoja greznībā.

Viņa klāsta, ka vīrs nav nodevējs, bet gribējis pārspēt viltībā Krievijas izlūkdienestu un nebūtu piedāvājis ziņas, kas nodarītu Itālijai kaitējumu. “30 gadu viņš dienēja flotē un Ģenerālštābā, viņš vienmēr bija uzticīgs savai dzimtenei,” apgalvo Karbonara.

Tikmēr izskanējis, ka Biots gatavojies nodot būtiskus datus par Itālijas militārajām telekomunikāciju sistēmām. Šim nolūkam viņš nofotografējis slepenos dokumentus no datora ekrāna un lejuplādējis uzņēmumus zibatmiņā.

Izraida diplomātus un sola draudzību

Itālijas pretizlūkošanai radās aizdomas jau pirms dažiem mēnešiem, kad arī sākta Biota un Krievijas virsnieka novērošana. Aizturētais krievs ir Dmitrijs Ostrouhovs no Galvenās izlūkošanas pārvaldes, kopš decembra Biots viņam nodevis vismaz trīs dokumentu partijas. Ostrouhovu no aresta paglābusi diplomātiskā imunitāte, bet itālietim līdz ar uzpleču zaudēšanu draud desmit gadi cietumā vai pat vairāk.

foto: DAPRESS / SplashNews.com/ Vida Press
Valtera Biota virsnieka karjera beigusies uz visiem laikiem.

Itālija par atbildi izraidījusi divus Krievijas diplomātus, Maskava tradicionāli atbildējusi ar to pašu, vienlaikus paužot cerību turpināt abu valstu attiecības “pozitīvā un konstruktīvā” garā.

Arī Bulgārijā nesen aizturēti Krievijas spiegi – seši cilvēki, tostarp Aizsardzības ministrijas amatpersonas. Informācijas nodošanā kā starpniece darbojusies bijušā izlūkdienesta darbinieka sieva, Bulgārijas un Krievijas dubultpilsone.

Igaunijā notiesā Ķīnas spiegu

Igaunijā martā pirmo reizi notiesāts Ķīnas spiegs – Tallinas Tehniskās universitātes pētnieks Tarmo Kiutss, kurš vismaz trīs gadus darbojies Pekinas militārā izlūkdienesta labā, saņemot 17 000 eiro. Kiutsu arestēja pērn septembrī, viņam piespriesti trīs gadi cietumā.

Viņš strādāja Jūras sistēmu institūtā, bija atzīts pētnieks, 2002. gadā kopā ar kolēģiem saņēma valsts prēmiju par darbu piemērotākās dziļūdens ostas vietas meklējumos Sāremā salā.

Kiutss arī darbojās Aizsardzības ministrijas zinātniskajā padomē, kopš 2006. gada viņam bija piekļuve Igaunijas un NATO noslēpumiem, un Sāremā ostas projekts paredzēja, ka to varētu izmantot NATO karakuģi.

"Eesti Ekspress" vēsta, ka Ķīnas Tautas atbrīvošanas armijas Ģenerālštāba izlūkošanas pārvalde Kiutsu savervēja 2018. gadā. Igaunijas Drošības policija informējusi, ka motivācija bijusi “tradicionālās cilvēku vājības” – nauda. Nav atklāts, kādas ziņas Kiutss nodevis, tomēr tie neesot bijuši valsts noslēpumi.

Aizbrauc tūrists, atbrauc aģents

Visbiežāk ķīnieši cenšas rietumniekus savervēt, kad viņi devušies ceļojumā uz šo valsti. Igauņu pētnieka gadījumā informācijas nodošanai izmantota kāda konsultāciju firmas īpašniece, kas kādreiz bijusi starp Igaunijā labākajām golfa spēlētājām, daudz ceļojusi un 2019. gadā aizturēta Honkongā, kur vairākas stundas pratināta.

Ķīnas vēstniecības nākamos aģentus meklē gan politiķu, gan zinātnieku un žurnālistu vidū, piedāvājot arī bezmaksas ekskursijas uz tālo valsti, bieži kāda starptautiska foruma aizsegā. Pirms vairākiem gadiem tādos braucienos devās arī daudzi Saeimas deputāti.