Pasaulē
2021. gada 8. aprīlis, 04:53

Noslēpumainākā pazušana britu kriminālvēsturē: mākleres Sūzijas "izgaišana" pirms 35 gadiem

Jauns.lv

Sūzija Lamplū pazuda bez vēsts pirms 35 gadiem un viņas pazušana joprojām ir viena no noslēpumainākajām mistērijām britu kriminālvēsturē.

Sūzija un viņas noslēpumainā pazušana

Sūzija Lamplū pazuda bez vēsts pirms 35 gadiem un viņas pazušana joprojām ir viena no noslēpumainākajām mistērijām britu kriminālvēsturē.

gallery icon
29

Gandrīz pirms 35 gadiem, Sūzija Lamplū atstāja savu ofisu un vairs neatgriezās. 1986. gada jūlijā nekustamā īpašuma aģentei Fulhamā bija norunāta tikšanās, lai parādītu māju potenciālajam pircējam.

foto: Vida Press

Kad sieviete neatgriezās darbā, satrauktie kolēģi sazinājās ar Sūzijas ģimeni. Policija pārmeklēja īpašumu, kuru viņai bija jārāda iespējamam pircējam un tad viņas pašas mājas.

Izskatot Sūzijas dienasgrāmatu, policija atklāja, ka viņai bija jātiekas ar "Misteru Kiperu". Vēlāk tajā vakarā viņas baltais "Ford Fiesta" tika atrasts pie cita īpašuma, kas arī bija izlikts pārdošanā.

foto: Mirrorpix / Vida Press
Sūzijas automašīna.

Automašīnas atslēgas bija pazudušas, bet viņas soma atstāta durvīs. Vadītāja durvis bija vaļā, bet pasažieru pusē slēgtas, rokas bremze nolaista.

Satraucošākais bija tas, ka vadītāja sēdeklis bija atbīdīts tādā attālumā, no kura Sūzija nebūtu varējusi vadīt automašīnu. "Es domāju, ka apstākļi, kas bija saistīti ar viņas pazušanu, kļuva arvien draudīgāki," dokumentālajā filmā "The Vanishing of Suzy Lamplugh" saka Miks Džonss, kurš izmeklēja šo lietu.

Tajā vakarā policija nolēma izmeklēt Sūzijas pazušanu kā slepkavību un lūdza atsaukties lieciniekus. Kāds aculiecinieks sacīja, ka pamanījis sievieti, kas izskatījusies līdzīga Sūzijai runājam ar vīrieti pirms iekāpšanas automašīnā. Šī liecība tika izmantota, lai izveidotu "Mistera Kipera" foto.

Par "Misteru Kiperu" klīda daudz teoriju un spekulāciju. "Daži cilvēki runāja par to, ka ja jūs pievienojat "DNA" vārdam "Kipper", sanāk "Kidnapper" jeb angļu valodā "nolaupītājs". Vai, ka "Kipper" skanēja līdzīgi kā "Jack The Ripper" (Džeks Uzšķērdējs, sērijveida slepkava Anglijā, 1888. gados)," sacīja izmeklētājs Miks Bārlijs, kurš strādāja pie lietas no 1986. līdz 1999. gadam.

Sešus mēnešus vēlāk kāds uzgāja BMW, kas reģistrēts uz "Mistera Kipera" vārda. Diemžēl šī informācija noplūda līdz presei, kas steidzās uz Beļģiju, lai uzmeklētu kādu Nīderlandes pilsoni ar šādu pašu vārdu, taču viņam bija alibi un vīrietis tika pilnībā izslēgts no izmeklēšanas.

Gadu pēc Sūzijas pazušanas, aizdomās par izdarīto izgaismojies kāds vīrietis vārdā Džons Kanāns. Viņš iepriekš bija izvarojis kādu sievieti. 1987. gada oktobrī, pēc došanās iepirkties bezvēsts pazuda apģērbu dizainere Šērlija Benksa.

foto: Shutterstock/ Vida Press
Džons Kanāns.

"Sūzijas Lamplū lietā viņiem vajadzēja meklēt vīriešus, kuri bija uzbrukuši sievietēm. Seksuāli plēsoņas, kas varēja atrasties tajā rajonā, kur pazuda Sūzija. Un tas noteikti attiecās uz Džonu Kanānu."

Kanāns vienmēr noliedza, ka būtu nogalinājis Lamplū. Detektīvs Malkolms Hakets intervēja Kanānu 1989. gada jūlijā, bet sacīja, ka galvenais mērķis bijis "izsvītrot" Kanānu no izmeklēšanas un tolaik viņš netika apsūdzēts.

Kanāna bijusī draudzene Džila Peidža sacīja policijai, ka Sūzijas līķis ir aprakts Nortona kazarmās, taču vēlāk šo apgalvojumu atsauca. 1994. gadā Sūzija oficiāli tika pasludināta par mirušu, iespējams, nogalinātu.

Slepkavības izmklēšanas grupas vadītājs Barijs Vebs 2001. gada maijā lietu nolēma izmeklēt vēlreiz. Viņš uzskatīja, ka viltus numura zīme SLP386S, ko 2000. gadā atrada uz automašīnas un ko vienu reizi izmantoja Kanāns, varētu būt saistīta ar Sūziju.

foto: Mirrorpix / Vida Press
Sūzija.

"Es domāju, ka SLP nozīmē Sūzija Lamplū un 386 nozīmē trešo upuri 1986. gadā. Un tas ir kas tāds, kas varētu patikt Kanānam, lai parādītu, ka viņš ir pārāks par visiem citiem."

2000. gada decembrī Kanāns tika arestēts par Lamplū slepkavību un nopratināts, bet apsūdzības viņam netika izvirzītas. 2002. gadā Dikijs nosūtīja ieteikumu par Kanāna saukšanu pie atbildības par Lamplū nolaupīšanu un slepkavību, taču Kriminālvajāšanas dienests nolēma, ka nepastāv reālu notiesāšanas iespēju bez līķa vai tiešiem pieradījumiem, kas saistītu Kanānu ar Sūziju. 

Policija tik ļoti bija pārliecināta par saviem pierādījumiem, ka sasauca preses konferenci, lai pasludinātu Kanānu par galveno aizdomās turamo un atvainotos par iepriekšējām kļūdām.

Ģimene jau bija samierinājusies ar to, ka Kanāns nekad netiks notiesāts, bet jutās atvieglota, ka atrodas aiz restēm un vairs nespēj nodarīt pāri sievietēm.

1989. gada aprīlī Kanāns tika notiesāts par Benksas slepkavību. Viņam tika piespriesti trīs mūža ieslodzījumi ar ieteikumu, ka viņš nekad netiks atbrīvots.

Sūzijas vecāki 1986. gada decembrī nodibināja labdarības fondu ar mērķi veicināt izpratni par personas drošību, palīdzēt līdzcilvēkiem izvairīties no agresijas upuriem un piedāvāt konsultācijas un atbalstu pazudušu cilvēku radiniekiem un draugiem.

foto: Shutterstock/ Vida Press
Sūzijas tēvs Pols.

Sūzijas māte Daiana nomira 2011. gada augustā. Viņai bija 75 gadi, bet tēvs Pols aizgāja mūžībā 87 gadu vecumā 2018. gada jūnijā. Viņi abi nomira tā arī neuzzinot, kas notika ar viņu meitu un nespēdami apglabāt viņas ķermeni. 

Tēmas