foto: AFP/Scanpix
Lietuvas deputātus potē pret Covid-19; Seims atsāk darbu klātienē
Lietuvas Seims
Pasaulē
2021. gada 23. marts, 19:47

Lietuvas deputātus potē pret Covid-19; Seims atsāk darbu klātienē

Jauns.lv / LETA

Lietuvā sākoties augstāko amatpersonu, tostarp Seima deputātu, vakcinācijai pret jauno koronavīrusu ar kompānijas "AstraZeneca" vakcīnu, valsts parlaments otrdien pēc ilgāka pārtraukuma atkal atsācis strādāt klātienē, bet uz attālinātu darbu varētu pāriet vienīgi gadījumā, ja epidemioloģiskā situācija valstī krasi pasliktinātos.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā ziņots, lai veicinātu sabiedrības uzticēšanos sabiedrībā pretrunīgi uztvertajai "AstraZeneca" vakcīnai, Lietuvas prezidents, Seima un valdības locekļi ar veselības ministra rīkojumu iekļauti prioritāri potējamo grupu sarakstā un kopš šīs nedēļas sākuma tiek vakcinēti.

Pirmdien poti jau saņēma prezidents Gitans Nausēda, premjerministre Ingrīda Šimonīte, Seima spīkere Viktorija Čmilīte-Nilsena un veselības ministrs Arūns Duļķis, bet otrdien sākta vadības locekļu un Seima deputātu vakcinēšana. Pagaidām vakcinācijai reģistrējušies 32 parlamenta locekļi, daži deputāti ir pārslimojuši Covid-19, vēl daži sapotēti jau iepriekš, jo pieder pie riska grupām, bet pārējos parlamenta priekšsēdētāja mudinājusi pieteikties potei.

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda darbā un privātajā dzīvē

gallery icon
40

Lietuvas Seimā kopumā ir 141 deputāts. Vakcinēties viņi varēs līdz šīs nedēļas beigām.

Otrdien deputāti atgriezušies strādāt parlamenta ēkā.

"Jau šodien strādājam klātienē, arī ceturtdien plānojam klātienes sēdi, jo paredzēta aizklāta balsošana, tādēļ būs jāsanāk kopā. Par nākamo nedēļu Seima valde lems rīt, bet domājams, ka strādāsim šeit, ja vien situācija krasi nepasliktinātos, bet ceru, ka tā nenotiks, turklāt prāva daļa deputātu būs saņēmuši vismaz pirmo poti," žurnālistiem sacījusi Čmilīte-Nilsena.

Jau ziņots, ka "AstraZeneca" vakcīnas izmantošana Lietuvā tika apturēta pirms nedēļas saistībā ar bažām, ka tā varētu veicināt asins trombu veidošanos, bet piektdien atkal atsākta, jo Eiropas Zāļu aģentūra šo kompānijas "AstraZeneca" un Oksfordas universitātes izstrādāto vakcīnu atzinusi par drošu un efektīvu.

Turklāt ar veselības ministra rīkojumu prioritāri potējamo personu sarakstā tika iekļauti prezidents, Seima un valdības locekļi. 

Valstī arī noteikta arī jauna kārtība, kas paredz, ka potējamajiem ir iespēja pašiem izvēlēties vakcīnu, tomēr gadījumā, ja attiecīgā vakcīna nav pieejama, viņiem būs jāgaida.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās