foto: AFP/Scanpix
Noziegums, kas satriecis Lielbritāniju: kas notika ar Sāru Everardu? Atrasts līķis, aizturēts policists
Sāra Everarda
Pasaulē
2021. gada 12. marts, 18:04

Noziegums, kas satriecis Lielbritāniju: kas notika ar Sāru Everardu? Atrasts līķis, aizturēts policists

Jauns.lv

Pazudusi sieviete, pēcāk atrastas neidentificēta cilvēka mirstīgās atliekas un aizturēts Londonas Metropolitēna policijas darbinieks - visa Lielbritānija šobrīd seko līdzi noziegumam, kas satricinājis sabiedrību. Kas bija pazudusī, 33 gadus vecā Sāra Everarda, un kādi pavērsieni atklāti viņas meklēšanas operācijas laikā?

Notikušais ir pamatīgi satraucis Lielbritānijas iedzīvotājus, īpaši sievietes, kurām policija pat ieteikusi vienām nedoties ārpus mājas. Sāras Everardas pazušanas un slepkavības lieta nonākusi lielāko britu mediju virsrakstos arī tāpēc, ka aizdomās par sievietes nolaupīšanu un noslepkavošanu aizturēts policists.

Policisti meklē pavedienus Sāras Everardas pazušanas un iespējamās slepkavības lietā

Pazudusi sieviete, pēcāk atrastas neidentificēta cilvēka mirstīgās atliekas un aizturēts Londonas Metropolitēna policijas darbinieks - visa Lielbritānija šobrīd seko līdzi ...

gallery icon

Sāra pazuda 3.martā

33 gadus vecā mārketinga vadītāja Sāra Everarda, kura uz Londonu pārcēlusies pirms aptuveni 12 gadiem, pazuda pēc tam, kad 3.marta vakarā ap plkst. 21.00 pameta sava drauga mājas Londonas Klephemas rajonā. Sāra pati dzīvoja aptuveni 50 minūšu gājiena attālumā Brikstonhilā.

5.martā policija sociālajā vietnē "Twitter" ievietoja paziņojumu par sievietes pazušanu. "Mūs arvien vairāk satrauc 33 gadus vecās Sāras Everardas pazušana. Viņai mugurā bija zaļa jaka un kājās melnbaltas bikses, kā ir redzams attēlā," teikts policijas ierakstā.

Kā pagājušajā nedēļā norādīja Sāras ģimene, šāda pazušana sievietei nav raksturīga. "Ar katru aizvadīto dienu mēs uztraucamies arvien vairāk. Viņa vienmēr regulāri sazinājusies ar mums un saviem draugiem, šādi pazust viņai nav raksturīgi. Mēs ilgojamies pēc viņas un gribam tikai to, lai viņa būtu drošībā un vesela," teikts ģimenes paziņojumā. "Mēs esam pateicīgi policijai un visiem mūsu draugiem par visu, ko viņi dara. Mēs ļoti vēlamies saņemt ziņas un, ja kāds kaut ko zina par to, kas ar Sāru noticis, mēs lūdzam jūs to atklāt un runāt ar policiju. Jebkura informācija ir svarīga."

Parādās videonovērošanas kamerā

Pēc dažām dienām, 7.martā, policija nāca klajā ar jaunu informāciju Sāras pazušanas lietā - iegūti videomateriāli no kādas novērošanas kameras, kurā Sāra redzama, runājot pa telefonu. Viņa runājusi ar draugu, un saruna beigusies ap plkst. 21.28.

foto: AFP/Scanpix
Pēdējais videouzņēmums, kurā redzama Sāra Everarda

Video uzņemts aptuveni 30 minūtes pēc tam, kad Sāra izgājusi no drauga mājas.

Izpētot citas Sāras dzīvesvietas apkārtnē izvietotās kameras policija secinājusi, ka sieviete, visticamāk, tā arī nav pārradusies mājās, jo citos novērošanas kameru videomateriālos no viņas nav ne vēsts.

Metropolitēna policija paziņoja, ka ir uzsākta plaša izmeklēšana, policistiem dodoties no mājas uz māju un veicot kratīšanas ap 750 mājokļos. Tāpat policija aicināja autovadītājus pārbaudīt savus videoreģistratorus, lūkojot, vai tajos nav redzama Sāra.

Atklājas informācija par vairākiem uzbrukumiem

Kā norāda britu mediji, apvidū, kur pazuda Sāra, pēdējo mēnešu laikā vairākkārt ziņots par uzbrukumiem, bet policija tiem neesot pievērsusi pastiprinātu uzmanību.

Janvārī Metropolitēna policija esot saņēmusi ziņojumu no kādas jaunas sievietes par seksuālu uzmākšanos aptuveni kilometra attālumā no vietas, kur vēlāk martā pēdējo reizi novērošanas kamerā parādījās Sāra.

Februāra sākumā saņemti ziņojumi par kādu vīrieti, kurš arī tai pat apvidū vajājis sievieti. Vēlāk februārī, tikai pāris nedēļu pirms Sāras pazušanas, saņemtas ziņas, ka kādai 14 gadus vecai meitenei ar busiņu sekojis kāds vīrietis.

Ziņojumi par sieviešu izsekošanu saņemti arī no netālu esošās Balhamas.

foto: AFP/Scanpix
Sāra Everarda

Pēc šo ziņojumu nākšanas gaismā izmeklētāji paziņoja, ka Sāras pazušana ar šiem gadījumiem netiek saistīta, jo Sāras lieta tiek izskatīta kā bezvēsts pazušanas gadījums.

Aiztur policijas darbinieku un viņa sievu

Otrdien, 9.martā, gandrīz nedēļu pēc Sāras pazušanas saistībā ar iespējamu noziegumu Kentā aizturēts Londonas Metropolitēna policijas darbinieks un kāda sieviete, kas varētu būt līdzdalībniece. Viņi nogādāti policijas iecirknī.

"Šī vakara arests ir nopietns un nozīmīgs pavērsiens. Mēs turpināsim intensīvi izmeklēt šo lietu, taču fakts, ka arestētais vīrietis strādā par Metropolitēna policistu, ir gana šokējošs un satraucošs," sacīja komisāra palīgs Niks Efgrāvs.

Policijas izsniegtajos attēlos redzams, kā izmeklētāji kopā ar suņiem meklē pavedienus uz ielām un pagalmos. Pārbaudīts arī kāds parks, kur pēdējo reizi fiksēts Sāras mobilā telefona signāls. Ūdenslīdēji pārmeklējuši dīķi, apkārtnē izlīmētas fotogrāfijas ar sievieti un lūgumi atsaukties cilvēkus, kuriem būtu zināms kas vairāk par viņas pazušanu.

foto: AFP/Scanpix
Izmeklētāji pie aizdomās turamā policista mājām Kentā

Atsevišķi mediji vēstī, ka policistus uz domu, ka vainīgais ir tieši šis policists, uzvedinājis kāda Londonas autobusa novērošanas kameru video.

Kas ir aizturētais policists Veins Kozins?

Zināms, ka aizturētais policists ir 48 gadus vecais Veins Kozins, kurš strādā policijas nodaļā, kas apsargā diplomātus. 

foto: Kent Messenger / SWNS
Aizdomās turamais policists Veins Kozins

9.martā viņš arestēts aizdomās par cilvēka nolaupīšanu, bet 10.martā policija paziņojusi, ka ir aizdomas par viņa pastrādātu slepkavību.

Tāpat pret viņu izvirzītas ar Sāras pazušanas lietu nesaistītas apsūdzības par kādu gadījumu, kad viņš publiski atkailinājies. Sūdzība saņemta jau 28.februārī, bet nezināmu iemeslu dēļ policija to palaidusi garām.

Kozins un kāda 39 gadus veca sieviete, kas atsevišķos britu medijos identificēta kā Kozina ukraiņu izcelsmes sieva, arestēti pēc tam, kad policija pārmeklējusi mežu Kentā un kādu pamestu peintbola centru. Pārbaudei izņemta arī pāra automašīna. Kā stāsta kāds kaimiņos dzīvojošais, Kozins pēc aizturēšanas izskatījies mierīgs un nosvērts - vienkārši izgājis pa durvīm.

foto: AFP/Scanpix
Policisti pie aizdomās turamā mājām Kentā

Dienā, kad Sāra pazuda, Kozinam no plkst. 14 līdz 20 bija maiņa ASV vēstniecībā, kas atrodas mazāk nekā 4 kilometru attālumā no vietas, kur pēdējo reizi novērošanas kamērā manīta pazudusī sieviete. Laikā, kad Sāra pazuda, Kozina maiņa jau bija beigusies.

Saskaņā ar neoficiāliem ziņojumiem izmeklētāji pēta, vai aizturētais Kozins nav izmantojis savu policista statusu, lai ievilinātu Sāru automašīnā.

Atrod cilvēka mirstīgās atliekas

10.marta vakarā policija paziņoja, ka ir atrastas neidentificēta cilvēka mirstīgās atliekas. Tās atrastas Kentā, meža biezoknī.

foto: AFP/Scanpix
Ziedi Sāras Everardas piemiņai

Par notikušo ir satriekta visa Lielbritānija. Britu premjerministrs Boriss Džonsons tviterī raksta: "Esmu satriekts un dziļi apbēdināts par notikumiem Sāras Everardas lietā. Tāpat kā visiem valstī, arī manas domas ir ar viņas ģimeni un draugiem. Mums jāstrādā ātri, lai atrastu atbildes šajā baisajā noziegumā."

Notikušo ļoti pārdzīvo arī policijas spēki Lielbritānijā.

Ceturtdien Sāras ģimene nāca klajā ar paziņojumu, godinot viņu kā "laipnu, gudru, gādīgu un uzticamu" cilvēku. "Viņa vienmēr nostādīja citus pirmajā vietā, un viņai bija pārsteidzošākā humora izjūta. Viņa bija spēcīga un principiāla un spilgts piemērs mums visiem. Mēs esam ļoti lepni par viņu, viņa sagādāja tik daudz prieka mūsu dzīvē," sacīja ģimene.

12.marta pēcpusdienā apstiprināts, ka Kentas mežā atrastās mirstīgās atliekas pieder Sārai Everardai.

foto: REUTERS/SCANPIX
Policisti noliek ziedus Sāras Everardas piemiņai

Policija pārmeklē tuneļus pie aizturētā ģimenes īpašuma

11.martā aizdomās par slepkavību aizturētais Kozins ar galvas traumu tika nogādāts slimnīcā. Nav skaidrs, kā viņš to guvis, jo izolatorā atradies viens. Pēc apskates slimnīcā viņš nogādāts atpakaļ aizturēšanas vietā.

Sieviete, kura iepriekš kopā ar viņu tika aizturēta, atbrīvota pret drošības naudu.

12.martā britu mediji ziņo, ka policija uzsākusi vērienīgus meklēšanas darbus netālu no garāžas, kur kādreiz kopā ar tēvu strādājis aizturētais Kozins. Atklājies, ka viņa karjera drošības spēkos aizsākusies jau šī gadsimta sākumā. Pirms darba policijā viņš dienējis arī armijā.

foto: PA
Policists pie pārmeklētajām garāžām Duvrā

Kozens no 2002. līdz 2004.gadam dienējis Velsas princeses karaliskajā pulkā Kenterberijā, kur apguvis māku rīkoties ar ieročiem. Viņš arī nepilnu slodzi strādājis sava tēva garāžu biznesā Duvrā. Lai gan šobrīd slēgtas, garāžas tikušas būvētas virs kādreizējā militāro tuneļu tīkla. Mediji noskaidrojuši, ka šobrīd garāžas un tuneļus pārmeklē izmeklētāji.

Sievietes dalās savos pārdzīvojumos

Traģiskie notikumi ar Sāru mudinājuši citas sievietes dalīties savos pārdzīvojumos un domās par to, cik droši sievietēm ir atrasties uz ielas vienām, vienlaikus daudziem arī nosodot policijas norādes sievietēm nedoties ārā vienām un dažādus padomus, piemēram, runāšanu pa telefonu, pastaigāšanos tikai apgaismotās vietās vai ērtu apavu valkāšanu katram gadījumam, ja nu ir jābēg.

Pēc šī policijas paziņojuma daudzi sociālajos tīklos atklāj savas publiskās pārdomas par to, ka no sievietēm, lai izvairītos no iespējamiem noziegumiem, tiek gaidīta kāda īpaša rīcība un uzvedības maiņa, tādējādi novirzot atbildību no vīriešu lēmumiem un iespējamas kriminālas rīcības.

Notikušais ar Sāru licis sievietēm satraukties un justies nedroši. Daudzas dalās ar savu pieredzi  par seksuālu uzmākšanos un vardarbību sabiedriskās vietās, kas bieži notikušas pat potenciāli drošās vietās.

Diskusijās iesaistījušies arī vīrieši, lūdzot sievietes viest skaidrību, kā viņi varētu palīdzēt viņām justies drošāk. Atbildot uz šo jautājumu, sievietes norāda, ka vīriešiem nevajadzētu viņām iet pārāk tuvu vai strauji un klusu pietuvoties no mugurpuses, nevajadzētu stāvēt šaurās vietās, piemēram, tuneļos, tādējādi bloķējot ceļu. Tāpat vīriešus aicina būt aktīvākiem gadījumos, ja tiek novērotas dīvainas situācijas, kurās sieviete ar svešu vīrieti acīmredzami jūtas neērti.