foto: REUTERS/SCANPIX
Kirgizstāna referendumā aprīlī balsos par konstitūciju, kas paplašinās prezidenta pilnvaras
Tas ļaus Sadiram Džaparovam kandidēt uz amatu vēlreiz pēc pašreizējā termiņa beigām.
Pasaulē
2021. gada 11. marts, 13:10

Kirgizstāna referendumā aprīlī balsos par konstitūciju, kas paplašinās prezidenta pilnvaras

Jauns.lv / LETA

Kirgizstānas parlaments ceturtdien apstiprināja referenduma rīkošanu par konstitūcijas projektu, kas paplašinās prezidenta pilnvaras un ļaus Sadiram Džaparovam kandidēt uz amatu vēlreiz pēc pašreizējā termiņa beigām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tikai seši no klātesošajiem 100 deputātiem balsoja pret to, lai jautājums par izmaiņām konstitūcijā tiktu nodots balsošanai referendumā 11.aprīlī.

Ierosinātā sistēma Kirgizstānas konstitūciju padarīs tuvāku citām Vidusāzijas reģiona autoritārajām valstīm un Krievijai.

Priekšlikumi paredz atteikties no viena prezidentūras termiņa, kas tika ieviests 2010.gadā, kad divi līderi pēc kārtas tika gāzti protestu kustību rezultātā.

Labojumos paredzēti divi piecu gadu termiņi, kā arī samazinātas parlamenta pilnvaras.

Kad Džaparovs pagājušajā mēnesī ieradās Maskavā savā pirmajā ārzemju vizītē, Krievijas prezidents Vladimirs Putins pauda cerību, ka konstitūcijas reforma stiprinās stabilitāti un divpusējās attiecības.

Atbilstoši izplatītam viedoklim Džaparovs ir reformu arhitekts, un tiek sagaidīts, ka viņš likumu par referendumu parakstīs.

Sooronbajs Džeenbekovs oktobrī kļuva par trešo Kirgizstānas līderi, kas atkāpies politiskā haosa dēļ, amatu pametot divas nedēļās pēc tam, kad protestētāji ielās bija apstrīdējuši parlamenta vēlēšanu rezultātus, kas vēlāk tika anulēti.

Džaparovs tika atbrīvots no cietuma pagājušā gada nekārtību gaitā, tad kļuva par pagaidu līderi, bet prezidenta vēlēšanās janvārī guva pārliecinošu uzvaru.

Sagaidāms, ka viņa rosinātās izmaiņas konstitūcijā tiks apstiprinātas bez kādiem sarežģījumiem.

Kritiķi reformu uzskata par varas sagrābšanas mēģinājumu, un norāda, ka būtu sarīkojamas jaunas parlamenta vēlēšanas, nevis jāpagarina pilnvaru termiņš pašreizējai likumdevēju sapulcei.

Kā sacījis Džaparovs, viņš sagaida, ka parlamenta vēlēšanas tiks sarīkotas rudenī - gadu pēc paredzētā termiņa.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās