Pasaulē
2021. gada 4. marts, 10:25

Vācija un Beļģija ieteiks "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnu arī senioriem

Jauns.lv / LETA

Vācija drīz apstiprinās Lielbritānijas un Zviedrijas uzņēmuma "AstraZeneca" izstrādātās Covid-19 vakcīnas pielietošanu arī cilvēkiem vecumā virs 65 gadiem, trešdien paziņoja Vācijas kanclere Angela Merkele. Šīs vakcīnas pielietošanu senioriem trešdien apstiprināja Beļģija.

Abas valstis, kas ir kritizētas par vakcinācijas lēnu tempu, iepriekš bija paziņojušas, ka nav pietiekamu datu par šīs vakcīnas efektivitāti vecākiem cilvēkiem.

Merkele un Beļģijas veselības ministrs Franks Vandenbruke trešdien atzina, ka jaunākos pētījumos šie dati ir iegūti, kas arī nosaka politikas maiņu.

"[Vācijas] vakcīnu komisija, kuras ieteikumiem mēs ar prieku sekojam, apstiprinās "AstraZeneca" [vakcīnu] lielāka vecuma grupām," Merkele sacīja reportieriem pēc sarunām ar federālo zemju līderiem par nākamajiem soļiem pandēmijas apkarošanā.

Vācijas valdība pēdējās nedēļās ir kritizēta par neskaidru komunikāciju, kas novedusi līdz sabiedrības priekšstatam, ka "AstraZeneca" vakcīna esot mazāk efektīvāka nekā "Pfizer"/"BioNTech" un "Moderna" izstrādātās Covid-19 vakcīnas.

Beļģija, kas līdz šim bija apstiprinājusi "AstraZeneca" vakcīnas pielietošanu tikai cilvēkiem līdz 55 gadu vecumam, trešdien paziņoja, ka "nekavējoties" sāks ar to vakcinēt arī cilvēkus, kas vecāki par 55 gadiem.

Jaunākie pētījumi Lielbritānijā un Izraēlā ir parādījuši, ka "AstraZeneca" vakcīna nodrošina aizsardzību pret Covid-19 arī cilvēkiem šajā vecuma grupā, sacīja Beļģijas veselības ministrs Franks Vandenbruke.

Beļģija, kur ir 11,5 miljoni iedzīvotāju, ir rezervējusi 7,7 miljonus "AstraZeneca" vakcīnas devu. Tas ir lielākais kādas Covid-19 vakcīnas pasūtījums, ko veikusi Beļģija.

Francija, kas arī bija aprobežojusies ar jaunākām vecuma grupām "AstraZeneca" vakcīnas pielietošanā, šonedēļ paziņoja, ka ļaus ar to vakcinēt arī cilvēkus vecumā virs 65 gadiem.