foto: AFP/Scanpix
Dominikāna plāno celt mūri, lai samazinātu nelegālo imigrāciju no Haiti
Pasaulē
2021. gada 3. marts, 07:31

Dominikāna plāno celt mūri, lai samazinātu nelegālo imigrāciju no Haiti

Jauns.lv / LETA

Dominikānas Republikas valdība plāno celt mūri uz robežas ar Haiti, lai samazinātu nelegālo imigrāciju, bet eksperti apgalvo, ka šis plāns nedarbosies, ja to nepavadīs pierobežas rajonu attīstība.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dominikāna un Haiti atrodas Hispaniolas salā, un abas valstis šķir 380 kilometrus gara robeža.

Dominikānas prezidents Luiss Abinaders sestdien paziņoja, ka darbs pie robežmūra celtniecības tiks uzsākts otrajā pusgadā. "Mēs gribam divu gadu laikā izbeigt nopietnās problēmas - nelegālo imigrāciju, narkotiku kontrabandu un zagtu automašīnu transportēšanu," sacīja prezidents.

Attiecības starp abām kaimiņvalstīm vēsturiski ir bijušas sarežģītas. Katru reizi, kad Dominikānā nāk pie varas jauna valdība, tā izvirza par prioritāti nelegālās imigrācijas ierobežošanu no Haiti.

Dominikānā, kur ir 10,5 miljoni iedzīvotāju, dzīvo gandrīz pusmiljons haitiešu. 

Abinaders un Haiti prezidents Žovenels Moizs 14.janvārī parakstīja vienošanos, kura ietver apņemšanos veikt pasākumus pret "nelegālās migrācijas vilni" un "pastiprināt robežas drošību un uzraudzību".

Daudzi Dominikanas iedzīvotāji atbalsta ideju par mūra būvniecību, tomēr neatkarīgas migrantu un bēgļu institūcijas koordinators Viljams Šarpantjē uzskata, ka šī ideja atmodina "aizvainojumu, ksenofobiju un rasismu".

Šarpantjē sacīja, ka mūra celšana būtu "nevajadzīgi izdevumi" un tā vietā vajadzētu vairāk īstenot "attīstības projektus", kas dotu labumu gan Dominikanas, gan Haiti iedzīvotājiem pierobežas rajonos.