foto: REUTERS/SCANPIX
Mjanmā varu sagrābis Kremļa draugs
Ģenerālis Hlains uzskata, ka Mjanmas un bruņoto spēku vēsture ir viens un tas pats.
Pasaulē
2021. gada 13. februāris, 07:31

Mjanmā varu sagrābis Kremļa draugs

Kas Jauns Avīze

Mjanmā militārā apvērsumā kopš 1. februāra varu sagrābušās huntas priekšgalā ir ģenerālis Mins Auns Hlains – liels Krievijas draugs ar pieredzi genocīdā.

Mjanmā noticis militārs apvērsums

Mjanmā pēc pirmdienas militārā apvērsuma pie varas nākusī hunta plāno līdzšinējo valdības vadītāju Aunu Sanu Su Či apsūdzēta valsts nodevībā, ...

gallery icon
40

Visu savu apzināto mūžu 64 gadus vecais ģenerālis veltījis bruņotajiem spēkiem. 2011. gadā līdz ar valsts pāreju uz demokrātiju viņš pārņēma armijas komandiera posteni no 19 gadus valdījušā diktatora Tana Šve. Kopumā Mjanmā teju 50 gadu bija ilgusi militārā diktatūra, un tagad šī Dienvidaustrumāzijas valsts atgriežas pie tās.

Valdības vadītāja, Nobela miera prēmijas laureāte Auna Sana Su Či atrodas mājas arestā, kur jau pavadīja daudzus gadus iepriekšējās diktatūras laikā. Militāristi paziņojuši, ka novembra vēlēšanu rezultāti bijuši viltoti.

2009. gadā Hlains uzdienējās līdz Specoperāciju otrā biroja vadītāja amatam un vadīja uzbrukumus pašu valsts teritorijā – terorisma apkarošanas aizsegā etniskās tīrīšanas pret rohindžu musulmaņiem Mjanmas ziemeļaustrumos. Militāristi nogalināja vismaz 10 000 cilvēku, dedzināja mājas, izvaroja, ap 700 000 rohindžu devās bēgļu gaitās. Šie noziegumi sabojājuši arī Su Či reputāciju.

Tūkstošiem cilvēku Mjanmā protestē pret armijas sarīkoto valsts apvērsumu

gallery icon
35

Hlainu 2010. gadā par šiem nopelniem iecēla par bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieku, nepilnu gadu vēlāk – par armijas virspavēlnieku.

2019. gadā ASV un pērn Lielbritānija pret Hlainu piemēroja sankcijas, bet ģenerālis to kompensē ar citām draudzības saitēm. Viņš vismaz sešas reizes ir apmeklējis Krieviju, kas tagad atbalsta diktatoru režīmus visā pasaulē. Pērn jūnijā Hlains apmeklēja militāro parādi Maskavā pēc aizsardzības ministra Sergeja Šoigu ielūguma un novērtēja to kā grandiozu.

Intervijā laikrakstam "Argumenti i Fakti" Hlains klāstīja, ka pērk “lieliskos Krievijas ieročus”, bet galvenais esot militārā izglītība: “Nauda var beigties, kara tehnika agri vai vēlu novecos, bet zināšanas paliks. Virsniekiem, kuri mācījušies Krievijā, kuri runā krieviski, pārzina jūsu tehnoloģijas, pie mums ir labas karjeras izredzes.” Krievijā izglītojušies jau 6000 Mjanmas militāristu, regulāra ir dalība manevros Krievijas teritorijā. Mjanmu apmeklējis arī Šoigu, turklāt pēdējo reizi apvērsuma priekšvakarā, 21.–22. janvārī.