Pasaulē
2021. gada 12. februāris, 10:59

Drūms stāsts, kas slēpjas aiz šķietami žilbinošas NASA fotogrāfijas

Jauns.lv

Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) uzņemta fotogrāfija vēlreiz apstiprina labi zināmo teicienu, ka ne viss ir zelts, kas spīd. Lai gan sākotnēji šķiet, ka fotogrāfijā redzamas zelta raktuves, patiesība ir drūmāka, raksta CNN.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Zelta upes, kas šķietami plūst caur attēlā redzamajiem Amazones lietus mežiem Madredediosas reģionā Peru austrumos, faktiski ir bedres, ko aiz sevis, visticamāk, atstājuši neatkarīgie kalnrači.

Fotogrāfiju uzņēmis viens no Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) astronautiem.

Parasti šie skati nav SKS redzamības zonā, bet šoreiz bedres īpaši izceļas atstarotās saules dēļ. Attēlā redzama Inambari upe un atmežoti dubļaini pleķi. 

Neatkarīgā zelta ieguve ir galvenais iztikas avots desmitiem tūkstošu cilvēku Madredediosas reģionā. Tas kļuvis par vienu no lielākajiem nereģistrētajiem zelta ieguves punktiem visā nozarē, ziņo NASA.

foto: REUTERS/SCANPIX
Zeltracis ar savu guvumu

Zeltraču dēļ reģionā tiek izcirsti meži, turklāt dzīvsudrabs, kas tiek izmantots zelta ieguvei, piesārņo ūdensceļus. Madredediosu par savām mājām izvēlējušies pērtiķi, jaguāri, dažādi putni un taureņi, bet, lai gan ir vietas, kas atzīmētas kā aizsargājamas, simtiem kvadrātkilometru lietus mežu šajā apgabalā ir pārvērsti toksiskā tuksnesī.

Zelta meklēšana reģionā ir paplašinājusies kopš starpvalstu maģistrāles atklāšanas 2011. gadā, kas padarīja šo teritoriju pieejamāku. Lai gan ceļu savienojums starp Brazīliju un Peru bija paredzēts tirdzniecības un tūrisma veicināšanai, "mežu izciršana varētu būt galvenais maģistrāles rezultāts", teic NASA.

foto: REUTERS/SCANPIX
Nelegālas zelta raktuves Madredediosā

Fotogrāfija uzņemta pērnā gada 24.decembrī, bet NASA to publicējusi tikai tagad.

2019. gada janvārī zinātniskā pētījumā tika atklāts, ka zelta ieguves dēļ 2018. gadā iznīcināti aptuveni 56 000 hektāru Peru Amazones lietusmežu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās