Viena diena restorāna īpašnieka/apbedītāja dzīvē
Džaspera Mērfija bāra un restorāna durvis nelielajā Īrijas pilsētiņā Fethardā Covid-19 pandēmijas ierobežojumu dēļ pēdējos desmit mēnešus ir aizvērtas. Kamēr ...
Īrijas sabiedrība zem pandēmijas spiediena - restorāna īpašnieks strādā par apbedītāju. FOTO
Džaspera Mērfija bāra un restorāna durvis nelielajā Īrijas pilsētiņā Fethardā Covid-19 pandēmijas ierobežojumu dēļ pēdējos desmit mēnešus ir aizvērtas. Kamēr bārs un restorāns darbojas tikai dienās, kad nepieciešams sagatavot ēdienus līdzņemšanai, Džaspers pievērsies citam amatam. Viņš rīko bēres.
Parasti ģimenes un draugi aizgājēju atcerējās Džaspera restorānā, taču tagad tas nav iespējams. Īriju skāris Covid-19 trešais vilnis – janvārī pēc inficēšanās ar koronavīrusu reģistrēts vairāk nāves gadījumu nekā pēdējos astoņos mēnešos kopā.
Svētdienās Džaspers savā restorānā gatavo ēdienus līdzņemšanai, kas ir vienīgais pandēmijas laikā atļautais serviss. Pēc tam Džaspers ķeras klāt zārku sagatavošanai bērēm, par kurām ticis brīdinās tās pašas dienas rītā:
"Bieži vien bēres ir vienīgā reize, kad satiekas ģimene. Es zinu, ka tas skan savādi." Senākos laikos Īrijā daudzi bāru īpašnieki apvienojuši vairākus darbus – strādāja par mājkalpotājiem, darbojās kā zemnieki, pastnieki un izsoļu rīkotāji.
Agrāk vietā, kur tagad atrodas Džaspera bārs un restorāns, darbojās viesnīca. Ēkas augštāvā joprojām atrodas numuriņi. Tur Džaspers pirms bērēm pārģērbjas uzvalkā.
Viņš ir īpašnieks šai vietai jau piektajā paaudzē. 53 gadus vecais Džaspers ir četru bērnu tēvs. Visi bērni mācās no mājām. Džaspers cer, ka pēc vakcinēšanās viņa bārā atsāksies tradicionālie mūzikas vakari.