foto: ZUMAPRESS.com
Izmisums Portugālē: uzliesmojot jaunajam Covid-19 variantam, janvārī mirusi teju puse no visas pandēmijas laika upuriem
Lai glābtos no vīrusa, Portugāle arī slēgusi robežas ar kaimiņvalsti Spāniju.
Pasaulē
2021. gada 1. februāris, 14:28

Izmisums Portugālē: uzliesmojot jaunajam Covid-19 variantam, janvārī mirusi teju puse no visas pandēmijas laika upuriem

Jauns.lv

Janvāris Portugālē bijis dramatisks. Sarežģījoties situācijai ar Covid-19 izplatību, 2021. gada pirmā mēneša laikā nomira teju puse Covid-19 visas pandēmijas laika upuru, vēstī aģentūra "Reuters".

Šajā Ibērijas pussalas valstī mīt aptuveni 10 miljoni cilvēku, un šobrīd izskatās, ka veselības aprūpes sistēma ir sevi izsmēlusi un tuvojas kolapsam. Ātrās palīdzības automašīnas, kas uz slimnīcām ved sasirgušos, dažreiz gaida rindā vairākas stundas, bet dažviet valstī vairs nepietiek saldētavu, kur uzglabāt mirušos.

Atbildīgās amatpersonas pie tā vaino milzīgo infekcijas gadījumu un mirstības pieaugumu, ko ir izraisījis jaunais un krietni lipīgākais koronavīrusa variants no Lielbritānijas.

Lielu lomu esot nospēlējis arī fakts, ka Ziemassvētkos tika atviegloti ieviestie ierobežojumi.

Skaitļos tas izskatās šādi: kopā kopš pērnā gada marta Portugālē miruši 12 482 cilvēki ar diagnozi Covid-19, no kuriem 44,7% jeb 5576 nomiruši šogad janvārī.

Līdzīga situācija ir ar jaunatklātajiem infekcijas gadījumiem. Kopā valstī kopš 2020. gada marta saslimuši 711 018 cilvēki, no kuriem 43% - šogad janvārī.

Līdzīgi kā citviet pasaulē, visas cerības tiek liktas uz vakcināciju, tomēr ar to nesokas tik ātri, kā gribētos. Līdz šim abu devu kursu saņēmuši 70 000 cilvēku, bet pirmdien tiek uzsākta riska grupu - vecāku par 80 gadiem - imunizācijas process.

Portugāles slimnīcu intensīvo terapiju nodaļās šobrīd ārstējas 858 cilvēki, bet slimnīcās kopumā teju 7000.