foto: Ekrānuzņēmums
Pēc pieciem gadiem Ķīnas cietumā brīvībā iznācis tibetiešu kultūras aizstāvis
Tibetietis Taši Vangčuks bija notiesāts par kūdīšanu uz separātismu saistībā ar izteikumiem laikrakstam "New York Times".
Pasaulē
2021. gada 29. janvāris, 14:54

Pēc pieciem gadiem Ķīnas cietumā brīvībā iznācis tibetiešu kultūras aizstāvis

Jauns.lv / LETA

Ķīnā pēc cietumā pavadītiem pieciem gadiem brīvībā iznācis tibetietis Taši Vangčuks, kas bija notiesāts par kūdīšanu uz separātismu saistībā ar izteikumiem laikrakstam "New York Times", piektdien pavēstīja Amerikas PRN klubs un Starptautiskā kampaņa par Tibetu.

Taši laikrakstam bija paudis savas raizes par tibetiešu kultūras un valodas izzušanu Pekinas stingri kontrolētajā reģionā.

2016.gada 29.janvārī viņš tika apcietināts.

Taši ir upuris "Ķīnas varasiestāžu kampaņā pret etnisko minoritāšu tiesībām", paziņojumā norādīja PEN kluba pārstāvis sakariem ar presi Stīvens Fī, uzsverot, ka Taši nebija nodrošināta taisnīga tiesa.

Sagaidāms, ka Taši vēl piecus gadus būs noteikta policijas uzraudzība, un šajā posmā viņa politiskās tiesības būs ierobežotas.

Cilvēktiesību aizsardzības organizācijas nosodīja spriedumu, norādot, ka Taši, kas tagad ir 37 gadus vecs, atbilstoši starptautiskajām tiesībām un Ķīnas konstitūcijai nekādus noziegumus nebija pastrādājis.

Taši tika aizturēts divus mēnešus pēc laikraksta uzņemtā video sižeta un pavadošā raksta publicēšanas.

Apsūdzības kurināšanā uz separātismu viņš noliedza.

Laikraksta deviņu minūšu video bija vienīgā liecība pret Taši.

Video tika vēstīts par to, kā Taši mēģinājis sūdzēt tiesā vietējās varasiestādes, kas tibetiešiem liedz izglītību dzimtajā valodā, kā arī slāpē budistu kultūru.

"New York Times" mājaslapa Ķīnā tiek bloķēta.

Laikraksta video sižetā Taši stāstīja par "spiedienu un bailēm", ko pieredz tibetieši, un viņa paša raizēm, ka tibetiešu kultūra pastāvīgas valodas erozijas politikas rezultātā izzudīs.

Himalaju reģions ārvalstu medijiem ir teju nepieejams.

Cilvēktiesību aizsardzības organizācijas ziņo par biežiem apcietināšanas gadījumiem, ekonomisko marginalizāciju, smacējošu drošības struktūru klātbūtni, spēcīgu spiedienu, lai tibetiešus asimilētu ķīniešu vairākumā, vienlaikus pieprasot no viņiem lojalitāti valdošajai Komunistiskajai partijai.