Pasaulē
2021. gada 29. janvāris, 13:55

Krievu žurnālists iekļuvis "Putina pilī" un nofilmējis tur redzēto

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Krievijā bāzētais ziņu portāls "Mash" samulsinājis, publicējot īsu video, kurā redzama par “Putina pili” dēvētā greznā nama iekšpuse.

Ja šķita, ka pēc Vladimira Putina kritiķa Alekseja Navaļnija publicētā video pārsteigt ar saturu par Gelendžikas savrupmāju vairs nevarēs, portāls "Mash" mēģina pierādīt pretējo. 

Viņu publicētajā sešu minūšu video redzams, kā medija galvenais redaktors Maksims Iksanovs, iespējams, pamanījies aizbraukt uz "Putina pili" un iekļūt tajā ar kameru.

Ikdiena aiz Putina pils mūriem Gelendžikā

Krasnodaras novada Gelendžikas rajonā esošā Putina pils teritorija ir teju piecas reizes lielāka nekā pati Gelendžikas pilsēta. Jauns.lv ielūkojās aptuveni ...

gallery icon
29

Greznības vietā pustumsa un būvgruži

"Te ir viens vienīgs betons. Būtībā visi būvdarbi ir nulles posmā. Ar kaut ko tādu draugiem palielīties gluži nesanāks..." it kā ar vilšanos saka Iksanovs.

Noskatoties video, nākas pieņemt, ka vismaz šobrīd "Putina Pils" no iekšpuses nebūt neizskatās tā, kā to, atsaucoties uz vizuāliem un rakstiskiem avotiem, 3D formātā attēloja Navaļnija dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda (KAF) komanda.

Nama iekšienē valda pustumsa, līdz pat griestiem stiepjas sastatnes, izkaisīti būvmateriāli, būvgruži un šur tur rosās strādnieki.

foto: ekrānuzņēmums no video
Aina no Melnās jūras krastā esošā savrupnama pagalma. To, kā iekļuvuši un brīvi filmējuši noslēpumaino, stingri apsargāto namu, žurnālisti tā īsti nepaskaidro - vien piebilst, ka pēc atkārtotiem atteikumiem tomēr piekritis palīdzēt kāds, kurš būvdarbus uzrauga jau sešus gadus.

Namā tik tiešām nav ne miņas no Navaļnija komandas aprakstītajām greznajām istabām un ekskluzīvajām mēbelēm, taču tas gan nenozīmē, ka tāds nav šī projekta mērķis.

Video ir vien liecība par "Putina pili" dēvētā nama pašreizējo stāvokli.

Turklāt arī KAF video tika minēts, ka radušos problēmu dēļ savrupnamā ir bijis nepieciešams veikt vērienīgu pārbūvi.

Kā žurnālisti iekļuva namā?

“Neskatoties uz visām grūtībām, mums tomēr izdevās šeit iekļūt,” piesakot savu video, teica Iksanovs.

Kā tas izdevies, viņš tā arī nav paskaidrojis - vien apgalvojis, ka izlīdzējis kāds “tehniskās uzraudzības pārstāvis, kurš it kā seko nama celšanai jau sešus gadus”. Šī cilvēka vārds gan nav minēts.

Iksanovs video beigās saka, ka savrupmājas īpašnieks līdz šim nav oficiāli nosaukts.

Der gan zināt, ka pašu mediju "Mash" 2017. gadā dibināja uzņēmējs Ņikita Ogutins, kuram pieder arī ziņu vietne "Baza.io", un kuram ir saikne ar mediju biznesmeni Aramu Gabrieļanovu.

Viens no Gabrieļanovu projektiem ir 2008. gadā radītais portāls "Life.ru", kurš notikumus atspoguļo Kremlim īpaši tīkamā veidā.

Starp Navaļniju un Gabrieļanovu attiecības ir īpaši nokaitētas, Putina opozicionāram un "Life.ru" izveidotājam apmainoties aizskarošiem izteikumiem un kritiskām publikācijām.

Gabrieļanovam veltīts arī kāds no KAF iepriekšējo gadu video, kurā  parādīta viņa greznā dzīve un īpašumi ārpus Krievijas, konkrēti - Parīzē.

Dzīvokli Francijas galvaspilsētā Gabrieļanovu ģimene esot nopirkusi 2009. gadā par 1,8 miljoniem eiro.

"Valsts lielākās mediju izgāztuves "Lifenews holding" īpašnieks Arams Gabrieļanovs pat nav nosaucams par pretīgu cilvēku - viņš vienkārši ir kaut kāds dzīvnieks. Un viņa "mediji", ar zemo darba kvalitāti un metodēm, izceļas uz citu propagandistu un meļu fona," minēts KAF video aprakstā iekš "Youtube".

Tas noskatāms šeit:

"Putina noslēpums" Melnās jūras krastā

Jau ziņots, ka dienu pēc Alekseja Navaļnija aizturēšanas un visnotaļ savdabīgā tiesas procesa turpat Himku policijas iecirknī Navaļnija dibinātais Korupcijas apkarošanas fonds (KAF) publicēja video, kurā sīki aprakstīts Krievijas pilsētas Gelendžikas tuvumā esošs savrupnams:

Tajā teju divu stundu garumā tiek izstāstīts teju viss būtiskais par leģendām apvīto grezno savrupnamu Krievijas kūrortpilsētas Gelendžikas tuvumā, kurš mediju uzmanības centrā nonāca 2011. gadā, pēc tam, kad “Wikileaks” Krievijas sadarbības partneris “Ruleaks” internetā publicēja lielu daudzumu fotogrāfiju ar šo īpašumu.

Tolaik šo grezno ēku tautā iesauca par “Putina pili”. Lieki piebilst, ka Kremlis jau no sākta gala noliedz jebkādu Vladimira Putina saikni ar šo īpašumu, īpašā mediju kampaņā norādot, ka tā pieder uzņēmējam, kurš tur it kā cenšas būvēt viesnīcu.

Papildus tam KAF video pausta arī virkne pārsteidzošu lietu par 17 691 kvadrātmetru plašā savrupnama tuvumā esošiem objektiem.

Būtiski, ka KAF pētījumā pievērsta uzmanība ne vien tam, kā izskatās un no kā būvēti par Vladimira Putina saimniecību uzskatītie ekskluzīvie īpašumi, bet arī tam, kā šis viss uzlikts “uz papīra”.

Proti, kā izskatās kompleksā juridisku un fizisku personu shēma, kuras būtība ir – ar Krievijas prezidentam uzticamu cilvēku un viņu pārvaldīto firmu palīdzību gādāt līdzekļus gigantiskā īpašuma būvniecībai un uzturēšanai Melnās jūras krastā.

Kā novēroja Jauns.lv, pietiekami liela loma šajā avantūrā vismaz uz laiku bijusi iedalīta arī kādai ofšoru firmai ar bankas kontu Latvijā. Sīkāk par to var izlasīt šeit.