foto: AFP/Scanpix
Kas zināms par Dienvidāfrikas jauno koronavīrusa variantu? Lielbritānijā reģistrēti jau 77 gadījumi
Covid-19 pacients Dienvidāfrikā
Pasaulē
2021. gada 25. janvāris, 13:07

Kas zināms par Dienvidāfrikas jauno koronavīrusa variantu? Lielbritānijā reģistrēti jau 77 gadījumi

Jauns.lv

Kamēr lielā daļā valstu tiek celta trauksme par jauno Covid-19 variantu, kura izcelsme meklējama Lielbritānijā, tā ēnā savu ceļu pa pasauli uzsācis arī Dienvidāfrikas koronavīrusa jaunais variants. Vai ir vērts uztraukties par tā tālāku izplatību?

Kā ziņo BBC, Lielbritānijā reģistrēti jau 77 saslimšanas gadījumi, kas saistīti ar Dienvidāfrikas jauno vīrusa variantu. Eksperti šobrīd pēta, kādas ir šī varianta īpašības, un vai uztraukumam ir pamats.

Kas ir Dienvidāfrikas Covid-19 vīrusa variants?

Jānorāda, ka visi vīrusi, ieskaitot to, kas izraisa Covid-19, mutē. Izplatoties un attīstoties, vīruss veido sev jaunas kopijas, un šī procesa laikā notiek dažādas ģenētiskās izmaiņas.

Lielākā daļa izmaiņu nav nozīmīgas, turklāt dažas pat var kaitēt vīrusam, tomēr citas to var padarīt infekciozāku vai pat bīstamāku cilvēkam. Šobrīd pasaulē ir tūkstošiem dažādu Covid-19 vīrusa variantu, bet ekperti vērsuši uzmanību tikai uz dažiem no tiem.

Viens no satraucošākajiem variantiem ir Dienvidāfrikā cirkulējošais Covid-19 variants, kam dots nosaukums 501.V2.

Kā norāda zinātnieki, tas mutējis 23 reizes, no kurām astoņas reizes notikušas izmaiņas vīrusa pīķa proteīnos. Pīķa proteīni nodrošina vīrusa spēju "pieķerties" citām šūnām un virsmām.

Pētniekiem ir bažas, ka šis vīrusa variants, līdzīgi kā Lielbritānijā izplatītais, ir lipīgāks par sākotnējo Covid-19 vīrusu. Zinātnieki ir novērojuši, ka 501.V2 variants ātri kļuvis "dominējošs" starp vairākiem citiem variantiem, kas ir izplatīti starp Dienvidāfrikas iedzīvotājiem. Dažos reģionos ar šo variantu saslimuši pat vairāk nekā 80% Covid-19 pacientu.

Ciešanas, ko cilvēkiem visā pasaulē turpina sagādāt Covid-19 pandēmija [Brīdinām, nepatīkami skati!]

Katru dienu no jaunā koronavīrusa mirst liels skaits cilvēku visā pasaulē, pakļaujot traģēdijai daudzu valstu iedzīvotājus un paverot skatam baisas ...

gallery icon
41

Turklāt jaunākie pētījumi, kas veikti Dienvidāfrikā, parāda, ka šis vīrusa variants spēj izvairīties no antivielām gadījumos, ja cilvēks jau iepriekš slimojis ar Covid-19.

Pētījumā tika izmantota Covid-19 izslimojušo pacientu asins plazma. Tika atklāts, ka, salīdzinot ar citiem Covid-19 variantiem, antivielas jauno 501.V2 variantu nespēja neitralizēt tik efektīvi. Lai neitralizētu 501.V2 laboratorijas apstākļos, bija nepieciešama apmēram 6 līdz 200 reizes lielāka plazmas koncentrācija.

Vai Dienvidāfrikas variants ir bīstamāks?

Nav pierādījumu, ka jaunais Dienvidāfrikas vīrusa variants būtu nāvējošāks par sākotnējo SARS-CoV-2 vīrusu. Tāpat kā vīrusa sākotnējā versija, arī šis vīruss ir bīstamāks vecāka gadagājuma cilvēkiem, vīriešiem, kā arī pacientiem ar nozīmīgām veselības problēmām.

Arī ārstēšanas procedūra šī vīrusa pacientiem ir līdzīga - skābekļa terapija, kad cilvēkiem tas nepieciešams, kortikosteroīdi (piemēram, deksametazons) cilvēkiem ar smagāku slimības gaitu, kā arī zāles, kas atšķaida asinis, lai novērstu trombu veidošanos, kas ir bieži sastopama Covid-19 komplikācija.

Tomēr pastāv bažas, ka šis vīrusa variants ir lipīgāks un noturīgāks pret vakcīnām.

Vakcīnas iedarbojas, izraisot imūnreakciju pret vīrusa pīķa proteīnu. Tā kā šī varianta pīķa proteīni ir mutējuši, pastāv liela iespēja, ka vakcīna var nebūt tik efektīva.

Tomēr, kā norāda zinātnieki, to varētu kompensēt cita vakcīnu imūnā atbildes reakcija, piemēram, T-šūnu veidošana - imūnās sistēmas šūnas, kas nodrošina organisma dabīgās aizsargspējas.

Dzīve un nāve Covid-19 pacientu nodaļās visā pasaulē [Brīdinām, nepatīkami skati!]

gallery icon
44

Pētnieki joprojām skaidro, vai pašreizējās Covid-19 vakcīnas spēj aizsargāt arī pret Dienvidāfrikas 501.V2 variantu. Tas tiek darīts divos veidos:

  • Pirmkārt, pret Covid-19 potētu cilvēku asiņu un jaunā koronavīrusa varianta cīņa tiek novērota mēģenēs. Ja antivielas nespēj vīrusu neitralizēt, iespējams, vakcīna nav tik iedarbīga.
  • Otrkārt, pētnieki analizē pret Covid-19 potētos cilvēkus, kuri tik un tā pēcāk saslimuši ar infekciju, identificējot variantu, ar kuru persona šoreiz saslimusi. Ja tas izrādās 501.V2 variants, visticamāk, vakcīna uz to neiedarbojas tik efektīvi.

Cik tālu Dienvidāfrikas variants izplatījies?

Jaunais Dienvidāfrikas Covid-19 vīrusa variants kļuvis par dominējošo valsts austrumu un rietumu daļā.

Par 501.V2 variantu ziņojušas vēl vismaz 22 valstis, tostarp Lielbritānija, Norvēģija, Austrija, Kanāda, Francija, Ķīna un Japāna. Lielākoties šis variants tiek atklāts Covid-19 pozitīvajos cilvēkos, kuri ieradušies no Dienvidāfrikas.

Dienvidāfrikā līdz šim ar Covid-19 saslimuši vairāk nekā 1,4 miljoni cilvēku, bet miruši vairāk nekā 40 tūkstoši.