foto: AFP/Scanpix
ECT Ukrainas prasību par cilvēktiesību pārkāpumiem Krimā atzīst par "daļēji pieņemamu"
Eiropas Cilvēktiesību tiesa nevērtēs jautājumu, vai pati Krimas aneksija bijusi tiesiska.
Pasaulē
2021. gada 14. janvāris, 16:23

ECT Ukrainas prasību par cilvēktiesību pārkāpumiem Krimā atzīst par "daļēji pieņemamu"

Jauns.lv / LETA

Ukrainas prasība pret Krieviju par cilvēktiesību pārkāpumiem, kas 2014.gadā pastrādāti Krimā pēc tās okupācijas, ir "daļēji pieņemama", ceturtdien atzinusi Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT).

Tiesa ar balsu vairākumu izlēmusi, ka prasība par cilvēktiesību pārkāpumiem, ko Krievija pastrādājusi okupētajā Ukrainai piederošajā Krimas pussalā laika periodā no 2014.gada 27.februāra līdz 1915.gada 26.augustam, ir "daļēji pieņemama".

Spriedums šajā lietā gaidāms vēlāk.

Tajā pašā laikā tiesa norādījusi, ka tā nevērtēs jautājumu, vai pati Krimas aneksija bijusi tiesiska.

Ukraina norāda, ka valdības iestāžu ieņemšana, kuru 2014.gadā Krimā veica Krievijas armija ir starp tiem notikumiem, kas atzīstami par sistemātiskiem tiesību pārkāpumiem.

Tiesa atzinusi, ka Ukrainas sniegtais izklāsts ir "loģisks un nav pretrunā" ar pierādījumiem, kas liecina, ka Krievijas armija nav bijusi "pasīva novērotāja", bet gan bijusi aktīvi iesaistīta pārkāpumos.

Tiesa norādījusi, ka gandrīz visas Ukrainas sūdzības, izņemot dažas, ir "pieņemamas" izskatīšanai. Tomēr sīkākus paskaidrojumus tiesa nav sniegusi.

Krievijas Tieslietu ministrija, reaģējot uz ECT lēmumu, ceturtdien paziņojusi, ka Ukrainas izteiktās sūdzības neesot pierādītas un ka Kijevas apgalvojumi esot nepamatoti.

Savukārt Ukrainas tieslietu ministrs Deniss Maļuska ECT lēmumu nosaucis par "uzvaru".