Trampa fani pārkāpj robežu un ielaužas ASV Kapitolijā

Trešdien ASV prezidenta Donalda Trampa atbalstītāju un policijas sadursmju dēļ slēgta Kapitolija ēka Vašingtonā, kur kongresmeņiem paredzēts apstiprināt Džo Baidena ...

gallery icon
36
Pasaulē
2021. gada 7. janvāris, 00:53

"Uz Trampu tagad gulstas smaga atbildība" - ārvalstu amatpersonas reaģē uz ASV Kapitolijā notiekošo

Jauns.lv / LETA

ASV Kapitolijā Vašingtonā trešdien notikušās sadursmes starp prezidenta Donalda Trampa atbalstītājiem un policiju ir nosodījušas ārvalstis, raksturojot šos notikumus kā uzbrukumu ASV demokrātijai.

"Pasaules acīs amerikāņu demokrātija šovakar, izrādās, atrodas aplenkumā. Tas ir neredzēts uzbrukums ASV demokrātijai, tās institūcijām un likuma varai," tviterī rakstīja Eiropas Savienības (ES) augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žozeps Borreljs.

"Šī nav Amerika. Vajag pilnīgi respektēt 3.novembra vēlēšanu rezultātus," tvītoja Borreljs.

"Vardarbība pret amerikāņu institūcijām ir nopietns uzbrukums demokrātijai. Es to nosodu. Ir jārespektē amerikāņu tautas griba un balsis," tviterī paziņoja Francijas ārlietu ministrs Žans Ivs Ledriāns. 

"Necienīgas ainas ASV Kongresā. Savienotās Valstis atbalsta demokrātiju pasaulē, un tagad ir vitāli svarīgi, lai būtu mierīga un kārtīga varas pāreja," tvītoja Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons.

Nosodījumu pauda arī Ziemeļvalstu līderi. 

"Katrs mirklis tagad atnes jaunu neiespējamo no Vašingtonas: tur notiek neticams demokrātijas murgs. Iedrošina tas, ka tur ir cilvēki, kas izrāda atbildību neatkarīgi no partijas piederības," tvītoja Somijas prezidents Sauli Nīniste.

"Neticamas ainas no Vašingtonas. Šis ir pilnīgi nepieņemams uzbrukums demokrātijai. Uz prezidentu Trampu tagad gulstas smaga atbildība to apturēt," tviterī rakstīja Norvēģijas premjerministre Erna Sūlberga.

"Ekstrēmisms, vardarbība, polarizācija un haoss nekad nav ceļš uz priekšu. Šausminošas ainas no Vašingtonas. Kaut demokrātija atkal darbotos," tvītoja Dānijas premjere Mete Frederiksena.

"Esmu dziļi nobažījusies par notikumu attīstību Vašingtonā. Esmu lieciniece uzbrukumam demokrātijai. Ir jārespektē demokrātiskais process un mierīgi jāatjauno kārtība. ASV demokrātija ir stipra. Prezidentam Trampam ir atbildība atbalstīt demokrātisko procesu," tviterī rakstīja Zviedrijas ārlietu ministre Anna Linde.

"Šokējošas ainas Vašingtonā. Šo demokrātisko vēlēšanu iznākums ir jārespektē," tvītoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.