foto: AFP/Scanpix
Bažas par jauno koronavīrusa paveidu: Nīderlande aizliedz lidojumus no Lielbritānijas
Pasaulē
2020. gada 20. decembris, 14:36

Bažas par jauno koronavīrusa paveidu: Nīderlande aizliedz lidojumus no Lielbritānijas

Jauns.lv / LETA

Nīderlande no svētdienas vismaz līdz 1. janvārim aizliegusi lidojumus no Lielbritānijas saistībā ar bažām par tur atklāto jauno koronavīrusa paveidu.

Kā teikts valdības paziņojumā, šis solis sperts, reaģējot uz Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona lēmumu ieviest jaunu karantīnas režīmu Londonā un daļā dienvidu un austrumu Anglijas.

Lidojumu aizliegums, kas pieņemts saskaņā ar Nīderlandes Nacionālā sabiedrības veselības un vides institūta ieteikumu, stājas spēkā nekavējoties.

Nīderlande norāda, ka kopā ar citām Eiropas Savienības (ES) valstīm izvērtēs iespējas novērst jaunā vīrusa paveida nonākšanu pārējā Eiropā.

Kā, atsaucoties uz Džonsonu, sestdien vēstīja aģentūra "Press Assocation" (PA), jaunais koronavīrusa paveids strauji izplatās un tiek uzskatīts, ka tas varētu būt par 70% lipīgāks, tomēr nav datu, kas liecinātu, ka jaunā vīrusa variācija, kas nosaukta par "VUI 202012/01", būtu letālāka vai mazāk jutīga pret izstrādātajām vakcīnām.

Nīderlandes valdība jau stingri ieteikusi savas valsts pilsoņiem neceļot uz ārzemēm bez ārkārtējas nepieciešamības. Pagaidām nav ziņu, ko Nīderlande plāno darīt attiecībā uz prāmju satiksmi ar Apvienoto Karalisti.

Lielbritānija informējusi Pasaules Veselības organizāciju, ka šonedēļ atklātais vīrusa paveids var paātrināt Covid-19 izplatību, norādot, ka Londonā tas atklāts aptuveni 60 procentos visu jauno inficēšanās gadījumu.

Aprakstītais vīrusa paveids decembra sākumā jau atklāts kādā atsevišķā paraugā arī Nīderlandē. Šis gadījums tiks analizēts, lai noteiktu, kā notikusi inficēšanās un vai zināmi kādi ar to saistīti gadījumi.

Vīrusi mutē regulāri, un arī jaunā koronavīrusa paraugos zinātnieki atklājuši tūkstošiem dažādu mutāciju, bet liela daļa no šīm izmaiņām neietekmē vīrusa lipīgumu vai saslimšanas simptomu smagumu.

Lielbritānijā Covid-19 prasījusi vairāk nekā 67 000 cilvēku dzīvības - tas ir otrais lielākais apstiprinātais upuru skaits Eiropā pēc Itālijas, savukārt Nīderlandē no šīs slimības miruši pāri par 10 500 cilvēkiem.